FBI Direktörü'nden Covid-19 açıklaması: Vuhan'daki laboratuvardan yayıldı

FBI Direktörü Christopher Wray, koronavirüsün Vuhan'da meydana gelen muhtemel bir laboratuvar kazasının ardından yayıldığına dair bazı bulgulara ulaşıldığını belirtti. Çin hükümetinin araştırmalara engel olduğunu öne süren Wray, "İşimizi zorlaştırmak için elinden geleni yaptılar." dedi. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mao Ning ise söz konusu teorinin temelsiz, bilimden uzak ve siyasi olduğunu vurguladı.

SAĞLIK 01.03.2023, 15:47 Hakan Öksüz
FBI Direktörü'nden Covid-19 açıklaması: Vuhan'daki laboratuvardan yayıldı

2019'un sonlarında patlak veren koronavirüs salgını, 2020 ve 2021 yıllarında dünyayı kasıp kavurdu. Kısa sürede pandemiye dönüşen salgın nedeniyle milyonlarca kişi hayatını kaybetti. Pandemiye dönüşen koronavirüsün labaratuvarda üretildiği ve bilinçli olarak dünyaya salındığına yönelik komplo teorileri, dünya kamuoyunun önemli bir kesimi tarafından kabul gördü. 

Wray: "Luhan'daki laboratuvar kazasının ardından yayıldığı değerlendiriliyor"

ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI), söz konusu iddialar hakkında araştırma yaptı. Konuya dair yapılan araştırmaya ilişkin sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan FBI Direktörü Christopher Wray, "Salgının büyük olasılıkla Vuhan'da gerçekleşen bir laboratuvar kazası nedeniyle yayıldığını değerlendiriyoruz. Buna dair bulgulara ulaşıldı." ifadelerini kullandı.

"Çin hükümeti, işimizi zorlaştırmak için elinden geleni yaptı"

Koronavirüsün nasıl ortaya çıktığı ve dünyaya yayıldığıyla ilgili Fox News'e demeç veren Christopher Wray, "Çin hükümeti, araştırmalarımızı güçleştirmek için elinden geleni yaptı." dedi. ABD Enerji Bakanlığının bu hafta yayınladığı raporun ardından FBI Direktörü Christopher Wray'den bu yorumların gelmesi dikkat çekti. 

Çin: "Siyasi, bilimden uzak ve temelsiz bir teori"

Çinli yetkililer, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) 2021'de yayınladığı ve söz konusu teorinin "düşük ihtimalli" olarak değerlendirildiği rapora atıfta bulunarak FBI'ın iddiasını yalanladı. Söz konusu teorinin siyasi kökenlerinin bulunduğuna işaret eden Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mao Ning, "Çin'i karalamaya çalışmaktan vazgeçmeliler. Bu teorinin bilimsel ve elle tutulur bir temeli yok." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)