Fahrettin Koca, maskelerin ne zaman çıkacağını ilk kez açıkladı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, aşılamada belirlenen hedeflere ulaşılması ve toplumsal bağışıklığın yakalanması sonrasında sonbaharda, aşı olan kişilerin maske takmaya ilişkin zorunluluğunun kalkabileceğini ifade etti.

SAĞLIK 01.06.2021, 12:31 01.06.2021, 13:56
Fahrettin Koca, maskelerin ne zaman çıkacağını ilk kez açıkladı

Dün gerçekleşen kabine toplantısının ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca soruları yanıtladı.

Koca, “Erken dönemde bir rahatlama bekliyoruz” diyerek yaz aylarını işaret etti.

Bakan Koca bununla beraber maske takma zorunluluğunun kalkmasına dair ise ilk defa tarih paylaştı.

"Sonbaharda Türkiye normale dönecek"

Fahrettin Koca maske takmaya ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Eylül ayı gibi normal yaşama dönmek istiyoruz, toplumsal bağışıklığın yakalanmasının ardından aşı olan kişiler maske takmayabilir. Aşı takviminde bir aksama meydana gelmezse yaz ayları gibi toplumsal bağışıklık yakalanacak ve sonbaharda Türkiye normal hayata dönecek.” 

Bakan Koca, toplumun en az yüzde 60’lık kısmının aşılanmasıyla birlikte toplumsal bağışıklığın oluşabileceğini ifade ederek, “Toplumsal bağışıklık konusu önemli. Aşılamayı bizler Haziran ayından başlayıp Eylül ayı da dahil olacak şekilde yoğun bir şekilde yapmayı hedefliyoruz. Ardından aşı olanların maske takma zorunluluğunun ortadan kalkmasını konuşabiliriz.” dedi.

Aşılamada son durum

12 milyon doz BioNtech aşısının gelecek haftanın sonuna dek Türkiye’de olacağını ifade eden Sağlık Bakanı Koca, planlar arasında yerli aşının uygulanmaya başlanmasının olduğunu kaydetti. Aşıda sırası gelenlerin aşı olma oranını arttırdığını söyleyen Koca, eğer takvim işlerse haziran ayı sonunda 20 yaşa kadar aşılamanın inebileceğini kaydetti.

“Haziran sonu gibi aşılama 20 yaşa kadar iner”

Koca, “Aşılamayı sağlayıp Eylül ayı sonrasında üniversiteler, okullar ve yüksekokullar da dahil olacak şekilde normal hayat dönüş şeklinde açılmasını amaçlıyoruz.” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)