Fahrettin Koca'dan ilaçtaki sorunları çözme sözü

Fahrettin Koca, son zamanlarda kimi ilaçlardaki erişimde meydana gelen sorunları değerlendirdi. Koca, meydana gelen sorunun maliyetlerde artışın görülmesi ve hasta sayısındaki artıştan kaynaklandığını kaydetti.

SAĞLIK 13.12.2022, 14:16 13.12.2022, 18:47
Fahrettin Koca'dan ilaçtaki sorunları çözme sözü

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında Kabine Toplantısı dün yapıldı.

Koca, Kabine Toplantısı sonrası gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Bakan Koca, son zamanlarda pek çok ilaca erişim sorunu yaşanmasına ilişkin değerlendirmelerini paylaştı.

"Sorunları çözeceğiz"

Sorunun hasta sayısı ve artan maliyetler kaynaklı olduğunu söyleyen Koca, "Gündemimizde yer alan en önemli konu bu. Bu sorunları çözeceğiz. Maliyetler artış gösterdi. Bu dönemde reçete ve hasta sayımız %40 oranında artış gösterdi.

Bundan dolayı reçete sayısının çokluğu, hasta yoğunluğu, belli ilaçlar için tüketimin yoğunluğu, bununla beraber dünyada hammadde sorunun varlığı dikkat çeken bir sebep." ifadelerini kullandı.

"Yılda bir defa zam doğru değil"

Bununla beraber ilaç fiyatlarında senede bir defa zam olmasının doğru olmadığını söyleyen Bakan Koca, "Belli zamanlarda en az 2 defa olması gerektiğini düşünüyoruz. Şubatta yapılacak olan bir önceki senenin euro kuru ortalaması üzerinden bir zam beklentisinin olması bu sorunun daha da artış göstermesine sebep oluyor. Bundan dolayı buna bizlerin farklı farklı bir yaklaşım getirip olayı çözüme kavuşturabilecek tedbiri hızlıca devreye almamız gerekli. Bu döneme özel, şubat öncesi dönemde ne yapabileceğimiz üzerine çalıştık. Bu çok uzun sürmeyecek." şeklinde konuştu.

"Soruşturma tamamlandı"

Geçtiğimiz günlerde ülke gündemine oturan sahte doktor olayına dair de Koca, "Konuya dair soruşturmalarımızı açmıştık malum. Soruşturma bitirildi, 1-2 gün içerisinde gereken bilgilendirmeyi kamuoyuyla paylaşacağız." açıklamalarını yaptı.

"Konu kesinlikle ilacın maliyeti değil"

Fahrettin Koca, SMA'lı çocuklara ilişkin de konuşma yaparak, "Israrla tekrarlıyorum. SMA'lı çocuklara ilişkin konu kesinlikle ilacın maliyeti değil. Bizler tüm çocuklara etkinliği kanıtlanmış olan etken maddesi nurisenersen olan ilacı veriyoruz. İlacın kullanılamadığı durumlar için spinal sorunu bulunan çocuklar için şimdi de oral alımı olan ikinci bir ilacı kullanıma alıyoruz. SMA Bilim Kurulumuz gelecek haftalarda toplanacak. Gen tedavisine ilişkin ise SMA Bilim Kurulumuz yakından konuyu takip ediyor ve etkinliğiyle ilgili eğer yeterli kanıt görülürse bu tedaviyi vermekten de hiçbir şekilde geri durmayız." dedi.

"Kemik yaşı raporuna ilişkin soruşturma başlatıldı"

Bakan Koca, kamuoyunda büyük bir yankı uyandıran "6 yaşındaki gelin" skandalında kemik yaşı raporuna ilişkin soruşturmanın başlatıldığını kaydetti.

Koca, "6 yaşındaki çocuğun evlendirildiği olaya dair doktorun kemik yaşı raporuna ilişkin soruşturmamızı başlattık." şeklinde konuştu.

"HPV aşısına ilişkin planımız hazırlanıyor"

Human Papilloma Virüsü'ne dair çalışmaların sorulmasının üzerine Koca, "Yerli HPV tanı kiti 7-10 gün içerisinde devreye alınacak. HPV aşısına ilişkin de planımız hazırlanıyor. Hangi yaş gruplarına öncelikli olarak uygulayacağım konusunun üzerine çalışıyoruz." şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)