Fahrettin Koca açıkladı: Yeni dönemde kapanma olacak mı?

Kabine Toplantısı’nın ardından açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yeni dönemde vaka sayılarına bağlı olarak ‘kapanmaya’ gidilip gidilmeyeceği yönündeki soruya, “Yeni dönemde salgını, kapatmalarla yönetmeyi düşünmüyoruz. Daha çok kişisel tedbirleri, güvenlik çemberini ve bilhassa aşıyı önemsiyoruz. Aynı şekilde hiçbir durumda kapanmayı düşünmüyoruz, aşıyı ve kişisel tedbiri önemsiyoruz.” 

SAĞLIK 23.11.2021, 11:46
Fahrettin Koca açıkladı: Yeni dönemde kapanma olacak mı?

Kabine Toplantısı sonrası Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, basın mensuplarının sorularını cevapladı.

“Molnupiravir için izin alındı”

Pandemi sürecinde pek çok ilaç kullanıldığını ve bunların etkinliğinin de süreç içerisinde belli olduğunu belirten Bakan Koca, "Favipiravir'in etkisini gösteren pek çok çalışma var. Bu yapılan çalışma, erken süreçte orta ve hafif şiddetli vakalar için yapılmış bir çalışma. Fakat başka çalışmalarda da etkisini biliyoruz. Özellikle Bilim Kurulu, vatandaşlarımızın erken dönemde ilaca erişimini sağlamak amacıyla tavsiyelerde bulunuyor. Türkiye'de, Favipiravir'in üretimini yapmıştık. Yurt dışında 140 dolar fiyatı bulunuyorken Türkiye'de 11-12 dolarla üreterek piyasaya sunduk, dışardan satın alarak değil. Bugün ise bildiğiniz üzere 2 ilaç üzerinde yoğunlaşıldı. Molnupiravir’e ilişkin izin alındı, bazı ülkeler şimdiden siparişi verdiler. Türkiye olarak biz yine aynı şekilde erken bir zamanda bu ilaçlarla vatandaşımızı ücretsiz tanıştırma konusunda kararlıyız. Bununla ilgili Türkiye'de ilk kez lisans izni kapsamında geçen hafta Cumhurbaşkanımız imzaladı" sözlerini kullandı.

Şirketlere duyuruda bulunulduğunu açıklayan Koca, "Molnupiravir ilacını Türkiye'de yerli olarak üretebilirsiniz dedik. Bize bunun için müracaat ederseniz, size bu ruhsatı verebiliriz dedik. Şu an bir şirketin var fakat biz bir şirketle değil, bu üretimi en az 4-5 şirketin yapmasını, müracaat ettiklerinde, toplu bir şekilde ruhsatlandırma yapmayı düşünüyoruz. Bu dönemde bir rekabetle en düşük fiyata mâl ederek en erken dönemde vatandaşımızı Molnupiravir ile buluşturmayı planlıyoruz. Onunla ilgili şu an ruhsat alındığını siz de biliyorsunuz. ABD’den 5.2 milyar dolarlık sipariş geldi. Bu ilaca erişim konusunda pek çok ülke bir çaba içinde. Fakat Türkiye olarak biz bu ilacı, zorunlu lisansla Türkiye'de, birden fazla merkezde üretimini en erken dönemde yaparak devlete en ucuz maliyetini sağlayıp vatandaşımızla ücretsiz buluşturmayı hedefliyoruz, bu da çok fazla sürmeyecek" açıklamasını yaptı.

“İlaç problemini yakın bir şekilde takip ediyoruz”

Eczanelerde ilaç temininde birtakım problemlerin yaşandığı iddialarına ilişkin de konuşan Bakan Koca, problemlerin yakın bir şekilde takip edildiğini söyledi ve şunları aktardı:

"Bu problemler her sene yaşanır. 15 Şubat'ta fiyat değişikliklerinin olacak. Bir önceki yılın döviz kuru üzerinden mevzuat gereği güncelleme yapılır, 15 Şubat tarihinde de uygulamaya geçilir. 15 Şubat öncesi her dönemde bu konular gündem olur. Bakanlık olarak üreticiler, depo ve eczaneler dahil olmak üzere ilaç takip sistemimiz mevcut, her basamağını yakın bir şekilde takip ediyoruz. Bu anlamda şu an ciddi bir problem yok fakat sahada zaman zaman problemlerin olduğunu görüyoruz. Bu konuda yakın takipteyiz ve denetimleri oldukça yoğunlaştırdık. Geçen yıl neredeyse grip görülmedi. Grip olmadığı için o dönem grip ilaçlarının tüketimi de az oldu. Bu sene de benzer bir durum olabilir diye ana şirketler üretimi düşük tuttu. Grip ilaçlarıyla yer yer problem olduğunu biliyoruz, yakın bir şekilde bunu da takip ediyoruz, onun dışında problem yok."

“Kapanma olmayacak”

Yeni dönemde kısıtlamaya gidilmeyeceğine dikkat çeken Bakan Koca, "Nisan ayında Uğur Hocayla gerçekleştirdiğim görüşmelerde belirtmiştim. Yeni süreçte salgını, kapatmalarla yönetmeyi düşünmüyoruz. Daha çok kişisel güvenlik çemberi,  kişisel tedbirleri ve aşıyı oldukça önemsiyoruz. Ayrıca hiçbir şekilde kapatmaları düşünmüyoruz, yeni dönemde aşıyı ve kişisel tedbiri önemsiyoruz. Zaman zaman yanlış bir algıyla 'Bir aşı neden korumuyor, iki aşı neden korumuyor' deniliyor. Benzer biçimde tetanoz, boğmaca ve difteri bir defa mı yapılıyor? Aşının bir koruyuculuk süresi var. 6, 8 ve 12 ay olabiliyor. Biz, elimizdeki verilere bakım vatandaşın ne zaman aşılanması gerektiğini Bilim Kurulu'na, ardından size ne zaman aşı olmanız gerektiğini bildiriyoruz.”.

Yorumlar (0)