Eski zamanlarda tedavi yöntemleri!

Tarih tutkunu olan ve geçmiş dönemlerde yaşamanın ne kadar güzel olabileceğini düşünenleri tekrar düşünmeye davet ediyoruz. Bu tedavi yöntemlerini duyunca yaşadığınız döneme şükredeceksiniz!

SAĞLIK 17.09.2019, 11:37 17.09.2019, 12:05
Eski zamanlarda tedavi yöntemleri!

Birçoğumuz tarihle ilgili pek çok kitap okuduk, dizi yahut film izledik. Pek çoğumuz ise eski bir tarihi döneme yolculuk yapmak ve dizilerde gördüğümüz yaşamları deneyimlemek istedi. Mesela, Viking dönemine ya da Orta Asya'ya gidip savaşçı olmak, Roma Dönemi'nde Spartaküs Ayaklanması'nı görmek veya tarihi bir ana ışınlanmak! Fakat gerçekler hiç de düşlediğimiz gibi değil. Gerçekten de o anlara ışınlansaydınız bir savaşta at altında kalıp ezilerek feci bir şekilde ölebilirdiniz. Ya da at arabalarının sokaklarda cirit attığı New York'taki at pisliği nedeniyle hastalanabilirdiniz. Bugünden geçmişe doğru kurduğumuz düşler hiçbir zaman istediğimiz şekilde gerçekleşmeyecektir. 

Siz yine de risk alıp geçmişe ışınlanmak mı istiyorsunuz? O zaman size geçmiş dönemlerde normal karşılanan ancak şimdi duyduğunuzda tüylerinizi diken diken edecek bazı tedavi yöntemlerini aktaralım.

Arı zehriyle tedavi

Yüzlerce yıl boyunca romatizma ve artrit gibi birçok hastalığın tedavisinde arı zehri kullanıldı. Bu tedavi yöntemini uygulayan doktorlar bir tüp yardımıyla arının zehrini alıp vücudunuza enjekte etmiyorlar. Tedavi, hastanın ağzının ve burnunun yakınından arı tarafından sokulmasından ibaret!

Veba tedavisi için kırbaçlama!

Kara veba, Avrupa'ya yüzyıllarca korku saldı. 19. yüzyılda veba hastalığını tedavi etmek için çağrılan "veba doktorları" hastalıktan korunmak için üzerinde bir gaga bulunan maskeler giyiyorlardı. Bu doktorlar tedavi yöntemi olarak hastaları kırbaçlıyorlardı. Çünkü vebanın "Tanrı'nın cezası" olduğu fikri yaygındı ve böylece hastanın günahlarından arındırıldığı düşünülüyordu.

Frengi hastalığı için cıva tedavisi

Bugün yapılan araştırmalar civanın insan sağlığı açısından bir hayli zararlı olduğunu gösteriyor. Fakat bir zamanlar cıvanın pek çok hastalığın tedavisinde elzem olduğu düşünüyordu. Persler ve Antik Yunanlılar, hastalara cıva içiriyorlardı. 1800'lü yılların sonuna kadar cıva, cinsel yolla bulaşan hastalıkların tedavisinde kullanılıyordu.

Kafatasına delik açmak: Lobotomi

Polonyalı psikolog ve yazar Friederich Golz tarafından geliştirildiği söylenen "Lobotomi" uzun yıllar boyunca şizofreni ve depresyon gibi sorunların tedavisinde kullanıldı. 1930'lu yıllarda bir hayli popüler olan lobotomi, önce köpekler üzerinde denenmiştir. Golz, yaptığı araştırmalarda, köpeği beyin zarının bir kısmı çıkarılsa bile yine de beyin işlevlerinin sürdüğünü ortaya koymuştur. Bu yöntem daha sonra ise altı insan üzerinde denendi.

Bu tedavi yönteminde kafatasında delik açılıyordu ve beynin ön kısmında bulunan beyaz madde kesiliyordu. Talamusun ön lobdan ayrılmasıyla hasta, tarif edilemez acılarla boğuşuyordu. Kişiye büyük acılar veren bu yöntem 1950'li yılların başına doğru terkedilmiştir.

Zayıflamak için arsenik!

İngiltere'de Kraliçe Viktoria'nın başta olduğu 1837-1901 dönemi için kullanılan "Viktoria dönemi"nde zayıflamak moda haline gelmişti. Yağlarını yakmak için hemen hemen her şeyi deneyen insanlar, arsenik haplar içiyordu. İlaçların üzerinde içeriği yazmadığı için pek çok insan zayıflamak isterken arsenik içerek ölmüştür.

Sakolyoz tedavisi için askıya asılma

Omurga eğriliği olan skolyozun tedavisinde uzun yıllar boyunca kullanılan bu yönteme göre hasta kol ve bacağından tavana asılıyordu.

Diş beyazlığı için idrar içmek!

Roma döneminde birçok soylu dişlerini beyazlattığı düşünerek idrar içiyordu. Günümüzde bile bazı kişiler meditasyonda yoğunlaşmayı sağladığına inandığı için idrar içiyor.

Yorumlar (0)