“Eski normal” için ne kadar aşılama yapılmalı? Prof. Dr. Balık, açıkladı 

Eski normale hızla yaklaşırken akıllardaki soru “Ne zaman döneceğiz?”. Ankara Üniversitesi’nden Prof. Dr. İsmail Balık ise eski normale dönmek için ne kadar aşılama yapılması gerektiğini açıkladı. 

SAĞLIK 13.06.2021, 14:33 14.06.2021, 15:16
“Eski normal” için ne kadar aşılama yapılmalı? Prof. Dr. Balık, açıkladı 

Aşılama programında hemen her gün yeni meslek gruplarına yer açılırken bugün itibarıyla aşılama, 40 yaş ve üstü olarak belirlendi. Günde ortalama 600 bin doz aşı uygulanan ülkemizde herkesin aklındaki soru ise “Eski normale ne zaman döneceğiz?” sorusu.  

Toplum bağışıklığı konusunda önemli adımlar atan Türkiye, kademeli normalleşmeye alışmaya çalışırken Ankara Üniversitesi’nden Prof. Dr. İsmail Balık da ne zaman eski normale dönüleceğine dair açıklamalarda bulundu. 

“Günde 1,5 milyon doz aşı yapılabilir” 

Prof. Dr. İsmail Balık: “Şu anda günde ortalama 600 bin doz aşı uygulanıyor fakat ülkemiz, günde 1,5 milyon doz aşı uygulayabilecek bir ülke. Gün içinde 700 bin ile 1 milyon doz arasında aşı uygulandığında yaz döneminde toplumsal bağışıklığı kazanmamız mümkün olacak.” 



“Salgın formundan çıkmak mümkün” 

Prof. Dr. Balık: “Günde ortalama 1 milyon doz aşının uygulanması durumunda en geç ağustos ayında toplumsal bağışıklık düzeyine ulaşırız. Bu sayede de sonbahar mevsiminde eski normale dönebiliriz. Bu elbette ki aşı tedariki konusunda sorun yaşanmamasına ve insanların aşı olma konusunda olumlu olmasına bağlı.” 

“BioNTech, 10 gün içinde etkisini gösteriyor” 

Balık: “BioNTech aşısı, 10 gün içinde etkisin göstermeye başlayan bir aşı. Bu da toplum bağışıklığının daha hızlı sağlanabilmesi anlamına geliyor. Covid-19'un artık ‘salgın’ olarak anılmaması ve normal bir enfeksiyon olarak görülmeye başlaması için de nüfusun yüzde 60 kadarının aşılanması gerekir. Fakat bu süreçte aşılanmamış kişiler için risk bulunmaya devam edecek.” 



“Toplumsal bağışıklığın en büyük engeli ‘aşı kararsızları’” 

Prof. Dr. Balık: “Aşı tedarikinde sorun yaşamadığımız takdirde toplumsal bağışıklığın önündeki en büyük engelimiz ‘aşı kararsızları’. Günlük aşılama sayısı arttıkça ve aşı sırası daha küçük yaşlara indikçe kararsız olanların sayısında da artış görüyoruz. Bu yalnız ülkemiz için değil dünya genelinde bu şekilde. Artık genç yaşta olanlar daha kararsız. Bu sebeple ülkemizde aşı kararsızlarına karşı bir kampanya başlatmalıyız. Politikacılar, sporcular, sanatçılar, din adamları ve kanaat önderleri gibi ülkenin önde gelen kişileri aşılama kampanyasına destek olmalı. Daha önce düzenlediğimiz aşı kampanyasında olumlu sonuçlar almıştık.” 

Yorumlar (0)