Erteleme alışkanlığı, fiziksel ve psikolojik sağlık sorunlarına yol açar mı?

İsveç'te yapılan bir araştırmaya göre erteleme alışkanlığı bulunan kişiler, fiziksel ve psikolojik sağlık problemleriyle daha çok boğuşuyor. İşte araştırmadan detaylar...

SAĞLIK 21.01.2023, 16:46 Hakan Öksüz
Erteleme alışkanlığı, fiziksel ve psikolojik sağlık sorunlarına yol açar mı?

Yapmaları gereken işleri erteleyen kişilerle ilgili yapılan araştırmayı yayımlayan JAMA Network Open, bu eğilime sahip kişilerde "fiziksel sağlığın bozulması" ve "ruhsal bozukluk" gibi problemlerin daha sık görüldüğünün ortaya çıktığını  bildirdi. 

Araştırmaya 3 bin 525 öğrenci katıldı

Independent Türkçe tarafından yayımlanan habere göre söz konusu araştırma, İsveç'teki Uppsala Üniversitesi'nde görevli araştırmacıların da aralarında yer aldığı bir ekip tarafından yapıldı. Araştırmaya 8 üniversiteden 3 bin 525 öğrenci katıldı. Katılımcılar, 19 Ağustos 2019-15 Aralık 2021 tarihleri arasında her üç ayda bir anket doldurdu.

Anketlerde öğrencilerden erteleme davranışları ile ilgili bilgi istendi. Likert ölçeği kullanılan Saf Erteleme Ölçeği'nde 1 ile 5 arasında derecelendirme kullanıldı. Derecelendirmeye göre 1 "çok nadir", 5 ise "çok sık" olarak değerlendirildi. Toplanan sayılardan bir erteleme puanı ortaya çıktı. 

Stres, depresyon ve vücut ağrıları

Söz konusu erteleme puanları ile katılımcıların sağlık çıktıları karşılaştırıldı. Yüksek erteleme puanına sahip öğrencilerde birtakım fiziksel ve ruhsal sağlık sorunlarının daha fazla oranda saptandığı kaydedildi. Erteleme alışkanlığı bulunan kişilerde stres, depresyon, boyun ve sırt ağrılarının daha sık gözlendiği belirtildi. Bu kişilerin uyku kalitelerinin genellikle düşük olduğu, tütün ve alkol kullanım oranlarının ise yüksek çıktığı ifade edildi.

Yorumlar (0)