Epilepsi nöbetinin çaresi kolonya ve soğan mı? Uzman doktor cevapladı

Epilepsi nöbeti geçirenlere soğan ya da kolonya koklatılması, kollarının ve bacaklarının bağlanması gibi farklı eylemler hakkında konuşan Nöroloji Uzmanı Dr. Okundu, bunların hiçbirinin faydasının bulunmadığını ifade ediyor. Nöbet geçirenlere müdahale edilmesi gerektiğini kaydeden Dr. Okundu, müdahalelerin bu şekilde değil profesyonel şekilde yapılması gerektiğini ve yollarını aktarıyor. Epilepsi hastalığının kalıtsal olarak ebeveynlerden çocuklara geçmediğini dile getiren Uzman Doktor Okundu, gebelik öncesi ve sırasında nöroloji uzmanıyla iletişim halinde olmak kaydıyla epilepsi hastası kadınların sağlıklı bir gebelik dönemi geçirebileceğini kaydediyor.

SAĞLIK 10.03.2022, 11:46 11.03.2022, 10:29
Epilepsi nöbetinin çaresi kolonya ve soğan mı? Uzman doktor cevapladı

Nöroloji Uzmanı Dr. Selvi Okundu ülkemizde epilepsi hakkında doğru bilinen yanlışlar konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Soğan ve kolonya koklatılması hakkında da değerlendirmelerde bulunan Dr. Okundu, epilepsi hastalığını şu şekilde ifade ediyor: “Epilepsi hastalığı ülkemizde yüzde 0,5 ila 1’lik oranda bulunuyor ki bu oran oldukça yüksek. Pek çok ülkede de bu şekilde görülüyor. Hastalık erkeklerde de kadınlarda da aynı oranda bulunuyor. Hastaların yaşlarına baktığımızda da 20 yaş altında ve 65 yaş üstündeki kişilerde sık sık görüldüğünü biliyoruz. Epilepsi dediğimiz hastalık jeneralize ve fokal nöbetler olarak ikiye ayrılıyor.”

“Jeneralize nöbetler, halk tarafından tanınan nöbetlerdir”

“Jeneralize dediğimiz nöbet çeşitleri idrar kaçırma, kasılma, çırpınma ve ağız köpürmesi şeklinde görülür ki halkımız bu tarz nöbetlerle sık sık karşılaştığı için nasıl olduğunu net şekilde bilmektedir. Bu çeşitteki nöbetlerde ayrıca dejavu hissi, kaygı, korku, göz dalması, irkilme, sıçrama, kötü koku alma, ağız şapırdatması gibi eylemler de görülür. Bir diğer nöbet çeşidi de fokal nöbetlerdir. Bu nöbetlerde beynin bir kısmı da olaya katılır. Bu nöbetler daha ağır geçebilir.”

“Epilepsinin pek çok sebebi bulunur”

“Epilepsinin çeşitleri oldukça fazladır. Beyin tümörleri, uyuşturucu kullanımı, beyin enfeksiyonları, felç, aşırı alkol kullanımı, travmatik beyin hasarı, demans ve bazı genetik hastalıklar epilepsi sebeplerindendir. Öte yandan epilepsi, kalıtsal bir hastalık değildir. Çocuklar, bu hastalığı ailesinden almaz. Buna karşın bazı ailelerin genetik kodlarına baktığımızda epilepsi oluşma eğiliminin daha fazla olduğunu görebiliriz. Aile öyküsü, yaş, çocuk yaşta geçirilen herhangi bir nöbet, donörsel hastalık olup olmadığı, kafa travması yaşanıp yaşanmadığı gibi pek çok etken, epilepsi oluşumunda etkilidir. Epilepsi nöbetleri ve çeşidi her zaman dışarıdan bakıldığında fark edilmez. Ani öfke patlaması, istemsizce göz kırpma, uzun süreli göz dalması gibi durumlar da epilepsi nöbeti geçirildiği anlamına gelebilir.”



“Nöbet sırasında doğru bilinen yanlışlar yapılmamalı”

“Nöbet sırasında halk arasında yapılan ve doğru bilinen ama aslında yanlış olan şeyler var. Nöbet esnasında hastaya mutlaka müdahale edilmeli. Her epilepsi nöbeti normal şartlarda en fazla 2 dakika sürer ve kendi kendine sonlanır. Ancak sonlanmaması halinde sağlık ekipleriyle iletişime geçilmelidir. Hasta nöbet geçirdiği anda çevresinde ona zarar verebilecek sert ve keskin cisimler uzaklaştırılmalıdır. Hastanın boğazını sıkan yakalar açılmalı, kazakların yakaları genişletilmeli, kravat ve eşarp gibi giysiler gevşetilmelidir. Kişi kendine geldiğinde bilinci muhakkak yorgun olacaktır. Bu sebeple hasta bir süreliğine dinlendirilmelidir. Nöbet sırasında kolonya ya da soğan koklatmak gibi eylemler uygulanmamalıdır çünkü bunların hiçbir etkisi bulunmaz.”

“Nöbet geçiren hastanın kolu ve bacağı tutulmaz”

“Nöbet geçiren hastaların kolunu ve bacağını tutmak, sıkıca bastırmak hastaya zarar verir. Hastanın ağzını açmaya çalışmak çenesinin çıkmasına, dişlerinin kırılmasına ya da açmaya çalışan kişinin parmaklarının kırılmasına sebep olur. Yalnızca hastanın çevresinden zararlı eşyaları uzaklaştırmak ve onu serbest bırakmak yeterlidir.”

“Çay, kola ve kahve tüketmek nöbeti tetikleyebilir”

“Epilepsi ile hastanın beslenme şekli arasında ilişki bulunmaktadır. Hastanın aşırı kola, çay ve kahve tüketmesi nöbetleri tetikler. Kişiye epilepsi teşhisi konulduğu andan itibaren hastanın hayatını bu hastalığa göre şekillendirmesi gerekir. Nöbeti tetikleyecek gıdalardan uzak durulmalıdır. Tetiklemeye sebep olacak ortamlardan da uzak durulmalıdır. Bu ortamlar, kişinin kendisini gergin ve sinirli hissedeceği ortamlardır. Hastanın uzun süre uykusuz ve aç kalmaması gerekir.”

“Epilepsi hastalığı ebeveyn olmaya engel değildir”

“Epilepsi hastalığına sahip olmak anne ve/veya baba olmaya engel değildir. Gebe kalmak isteyen kadın mutlaka nöroloji uzmanıyla görüşmelidir. Gebelik sürecinde düzenli takip yapıldığında ve uygun antiseptik ilaç tedavisi uygulandığında sağlıklı bir gebelik süreci oluşabilir."

Yorumlar (0)