Epilepsi hastaları ne sağlıklı ne de engelli kabul ediliyor

Kütahya MS ve Epilepsi ile Yaşam Derneği Başkanı Münevver Altın 26 Mart’ın dünyada Epilepsi Günü olduğunu vurgulayarak epilepsi hastalarının yaşadıkları zorluklara ilişkin açıklamalarda bulundu. Altın hastaların ne engelli ne de sağlıklı kabul edildiklerini dile getirerek bu nedenle iş bulmakta oldukça zorlandıklarını vurguladı.

SAĞLIK 25.03.2022, 10:52 26.03.2022, 11:46
Epilepsi hastaları ne sağlıklı ne de engelli kabul ediliyor

Kütahya MS ve Epilepsi ile Yaşam Derneği Başkanı Münevver Altı epilepsi hastalarının iş bulma konusunda oldukça zorluk yaşadıklarını belirtti. Altın 26 Mart’ın dünyada Epilepsi Günü olduğunu belirterek açıklamalarına şu şekilde devam etti:

Toplumdaki yanlış önyargılar nedeniyle epilepsi hastalarının yaşam kaliteleri oldukça düşmektedir. Ekonominin düşük olduğu ülkelerdeki hastaların yüzde 80’i tedaviye ulaşamıyor. Ülkemizde ise epilepsi tam olarak anlaşılamıyor bu nedenle aileler de epileptik nöbet geçiren çocuklarını sosyal hayattan soyutlaştırıp onları insanlardan uzak tutmaya çalışabiliyorlar. Bu durum epileptik nöbet geçiren hastaların tedavilerini engellemekle birlikte aile kurmalarına ve iş sahibi olmalarına da engeller koyuyor. Oysa şu an epilepsi hastalığı tek bir antiepileptikle bile büyük ölçüde tedavi edilebiliyor ve bu insanlar sadece daha rahat bir yaşam sürmekle kalmayıp bilim, sanat gibi önemli alanlarda da büyük başarılara imza atabilirler.

“Ne engelli ne sağlıklı kabul ediliyorlar”

Epilepsi hastalığına yönelik çalışmalar devam ediyor. Klasik tedavi yöntemlerine cevap vermeyen hastalara yönelik yeni ilaçlar ve yeni tedavi yöntemleri geliştiriliyor ve bu hastalar yeni tedavi yöntemlerine cevap veriyorlar. Halk arasında sara hastalığı olarak da bilinen epilepsi rahatsızlığında beyin hücrelerinde anormal bir şekilde elektrik aktivitesinin yayılması sonucunda ortaya çıkan bir beyin fonksiyon bozukluğudur. Epilepsi hastaları tanı konulmadan evvel bir devlet işinde çalışıyor iseler bu konuda oldukça şanslılar zira tabı konulduktan sonra herhangi bir devlet işinde çalışamıyorlar. Sınavlarda gerekli başarıları alsalar da sağlık kurulundan geçemiyorlar. Çünkü sağlıklı olduklarına dair rapor alamıyorlar. Öte yandan engelli olarak kabul edilip engelli statüsünden de işe giremiyorlar. Derneğimizin devletten en büyük beklentisi Sağlık Değerlendirme Tüzüğü'ne eklenmesi. Böylelikle epilepsi hastaları daha rahat iş bulabilecekler. Hastaların için de hemşire, mühendis, mimar, doktor, avukat, öğretmen gibi birçok alanda katlı verebilecek çok sayıda bireyler yer alıyor. Bizim beklentimiz bir farkındalık olması. Verdikleri mücadeleyi tam olarak anlamanızı bekleyemem ama en azından anlamaya çalışıp destek olabilirsiniz.

Yorumlar (0)