Epilepsi hastaları aşı olabilir mi?

Koronavirüs aşısı olmaya karar veren epilepsi hastaları için önemli uyarılar yapan Prof. Dr. İhsan Kafadar, “İki aşı da epilepsi hastaları tarafından olunabilir. Fakat hastaların bir kısmı kullanmış olduğu ilaçlar, aşıya karşı vücuttaki cevabı baskılayacağı için hastayla doktorun iyi iletişimde olması gereklidir.” şeklinde konuştu.

SAĞLIK 28.07.2021, 11:48 29.07.2021, 09:38
Epilepsi hastaları aşı olabilir mi?

Başakşehir Cam ve Sakura Şehir Hastanesi’nden Nöroloji Kliniği İdari Sorumlusu ve Eğitim Koordinatörü Prof. Dr. İhsan Kafadar, epilepsi hastalarının aşı olmasına ilişkin yapmış olduğu değerlendirmede, hastaların bir kısmının tedaviden dolayı immunsupresif ilaçları kullandığını ve aldıkları ilaçların aşıya karşı vücutta meydana gelecek cevabı baskılayacağından hastaların doktorlarına danışıp da aşı olabileceklerini söyledi.
Bununla beraber hastaların hem Sinovac hem BioNTech aşısı olmalarının ise büyük bir sakınca olmadığını ifade etti.

“Epileptik hastalar risk grubunda değil”

Epilepsi hastalarının korona aşısı olmasına ilişkin de açıklamlara yapan Kafadar, “Aşağı yukarı ülkemizde 1 milyona yakın epileptik hasta olduğunu biliyoruz. Bunların akrabaları, ailesiyle beraber 4-5 milyonu ilgilendiren bir bilgi bu.

Mevcut bilgileri değerlendirdiğimizde epileptik hastalar için şanslı olduğumuzu söyleyebiliriz. İlki şu, epileptik hastalar risk grubunda kabul edilmiyor. Kimi hastalar var ki bu hasta gruplarında koronavirüs enfeksiyonu geçirildiği zaman ağır hasta olabilmeleri durumu daha yüksek oluyor.

Bu hastalıklar ise, ağır obez, astım, kanser, koroner arter, hiper tansiyon, aritmi, kalp rahatsızlığı, kronik karaciğer hastaları olabiliyor. Bu hastalıklar ağır hastalık geçirme riski bulunan hastalar. Ancak epileptik hastalar hasta gruplarından yani riskli olan gruplardan sayılmıyor. Şu anda kullanılan aşılar ki bizler şanslıyız. İki aşıyı aynı anda yapabiliyoruz. Dünyada birçok ülkede böyle bir imkan bulunmuyor.” şeklinde konuştu.

“Epileptik ilaç kullanan hastalar da dahil aşı olmaları sakıncalı gözükmüyor”

İmmunsupresif ilaçlar kullanan kişilerin doktorlarıyla iletişime geçmeleri sonrası aşılarını olabileceklerinin altını çizen Kafadar, “Eldeki bilgilere göre anti epileptik ilaçları kullanan hastalar da dahil aşı olmalarında herhangi bir problem gözükmüyor. Ancak birkaç istisansı bulunuyor. Bunlardan ilki epileptik hastalarda yalnızca epileptik olanları kastediyorum. Epileptik hastalar dışında başka bir hastalığı bulunanları kastetmiyorum. İstisnalar şu: Hastalarımızın bir kısmı tedaviden dolayı immunsupresif ilaçları kullanabiliyorlar. Bunu doktorlarına danışmalılar, ilaçları kullandıkları zaman aşı olmaları için bir engel teşkil etmiyor. Ancak bu ilaçlar aşıya karşı vücudun oluşturabileceği bir cevabı baskılayacağından aşı yapılmalı mı? Yapılmamalı mı? Veya aşı ne zaman yapılmalı? şeklinde doktorla hastanın iletişimde olması gereklidir.” şeklinde konuştu.

“İki aşı da epilepsi hastalarına uygulanabilir”

Aşının ardından geçirilmiş olan nöbetin epilepsi nöbeti olmadığını ifade eden Kafadar, “Aşı yapılmasının ardından nöbet geçirip geçirmez miyim? Buradaki konu kimi insanların aşı yapılması sonrası ateşlenme ve geçici bir nöbet geçirebilme durumu olabiliyor. Ancak bu epilepsi değil yalnızca geçici bir nöbet. Böyle risk barındıran hasta grupları doktora gittiği zaman veya aşı olmaya gittiğinde önceki dönemlerde ateşlendim aşı olduğumda veyahut nöbet geçirdim diyebilir ve doktorunun da desteğiyle önlemlerini alabilir. Ancak iki aşı da normal koşullarda epilepsi hastalarına uygulanabilir.“ ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)