En zararlı tuz: Deniz tuzu 

Uzman Diyetisyen Eda Balcı, tuzlarda bulunan mikroplastiklerden ve bunların zararlarından bahsetti.  

SAĞLIK 08.04.2021, 12:21 08.04.2021, 14:16
En zararlı tuz: Deniz tuzu 

Uzman Diyetisyen Eda Balcı, tuzlar hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Mikroplastikler ve bunların zararları hakkında bilgi veren Balcı, en zararlı tuzun “deniz tuzu” olduğunu belirtti.

Mikroplastiklerin 5 milimden daha küçük olduğunu fakat çoğunlukla petrol türevi olduğunu belirten Eda Balcı, bu plastiklerin suda çözünmediğini ve hem insan sağlığını olumsuz etkilediğini hem de çevreyi kirlettiğini ifade etti.

Balcı, “Mikroplastikler, plastik maddelerin çok küçük parçalara ayrılmasıyla ortaya çıkarlar. Bunlar, kullandığımız eşyalarda ve yediğimiz besinlerde bulunabilir. Yani farkında olarak ya da olmayarak plastik yiyor olabiliriz.” şeklinde bu oluşumların nasıl meydana geldiğini açıkladı.



“Kaya tuzunda mikroplastik var”

Mikroplastik içeren tuzların günlük hayatta kullandığımız pek çok şeyde olduğunu söyleyen Eda Balcı, “Sofra tuzu, biberon, kağıt bardak, kişisel bakım ürünleri ve kozmetik ürünleri de dahil olmak üzere pek çok eşya ve yiyecekte plastikli tuzlar yer alıyor. Deniz ve kaya tuzu ise en yüksek mikroplastik miktarını içerisinde bulunduran tuzlar. Deniz ve kaya tuzlarını ise göl tuzları izliyor.” ifadelerini kullanarak hem soframızı açtığımız tuzların hem de mikroplastik barındıran ürünlerin zararlarını anlatıyor.

“Türkiye’de günde ortalama 18 gram tuz tüketiliyor”

Dünya genelinde yapılan bir araştırmanın sonuçlarını ortaya koyan Diyetisyen Eda Balcı, DSÖ tarafından “yetişkinlerde günlük tuz tüketimi” miktarının en fazla 6 gram olarak belirlendiğini fakat Türklerin bu miktarı günlük 15-18 gram arasına kadar çıkarttıklarını belirtiyor. Yani bu da demek oluyor ki Türkler, diğer ülkelerin vatandaşlarından daha fazla mikroplastik tüketiyor.



Mikroplastikler dalak, karaciğer ve böbrekte birikiyor

Mikroplastiklerin en çok karaciğer, dalak ve böbrekte biriktiğini belirten Balcı, verdiği zararların uzun yıllar sonra anca anlaşılabileceğini söylüyor. Kanser, insülin direnci, obezite, astım, üreme bozuklukları, sinir sistemi hastalıkları, tiroit bozuklukları, pankreas hastalığı, meme büyümesi ve daha pek çok rahatsızlığa sebep olabilen mikroplastiklerin tüketiminden uzak durulması gerektiğini aktarıyor. 

Yorumlar (0)