En büyük kahraman: 2 yaşında 2 farklı kanseri yendi 

Trabzon’da solunum yetmezliği şikayeti ile 1 sene önce tedavi altına alınan Ömer Asaf’a lenf bezi kanseri teşhisi konuldu. Tedavi sürecinde lösemi gelişen minik Ömer, 2 kanser türünü de 17 yaşındaki ablası Beyznaur’dan alınan kök hücre ile yendi. 

SAĞLIK 15.11.2021, 14:22
En büyük kahraman: 2 yaşında 2 farklı kanseri yendi 

Trabzon’da yaşayan Sevgi ve Sefa Çelik çiftinin 6 çocuğundan biri olan Ömer Asaf, 2019 senesinde dünyaya geldi. 2020 senesinde, henüz 1 yaşında iken solunum şikayeti ile Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne başvuran aile, burada yapılan tetkiklerin sonucunu öğrendiğinde adeta yıkıldı. Ömer Asaf’a lenf bezi kanseri teşhisi konuldu. 



2 yaşında 2 farklı kanserle mücadele etti 

Kemoterapisi başlatılan Ömer Asaf, tedavinin 4’üncü ayında iken bir teşhis daha aldı. Vücudunda Akut Myeloid Lösemi gelişen 2 yaşındaki miniğe kemik iliği nakli yapılması kararlaştırıldı. Aile üyelerinde yapılan testler sonrasında Ömer Asaf’ın 17 yaşındaki ablası Beyzanur’un kök hücresinin tam uyumlu olduğu öğrenildi. Bunun üzerine küçük çocuk için hemotopetik kök hücre nakli tedavisi uygulanmaya başladı. Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Doç. Dr. Ayşenur Bahadır ve ekibi tarafından yapılan ilk kemik iliği nakli, başarılı şekilde sonuçlandı. 

Ömer Asaf’ın bir diğer ablası Hatica Çelik (21), kardeşinin sağlığına kavuşması karşısında duyduğu mutluluğu şu sözlerle anlattı: “Bize maddi-manevi her türlü destek olan herkese çok teşekkür ediyoruz. Ayşenur Hocamız ve ekibi olmasaydı şu anda burada olamazdık. Bir sene içerisinde bize umut oldular. Hepsine çok teşekkür ederiz. Bu hastane oldukça temiz ve hijyenik. Hayallerimizin de ötesinde. Bizimle burada çok yakından ilgilendiler. Hastane çalışanlarına da buradan teşekkür ederim. Duygularımı ifade edebilmek için kelime bulamıyorum.” 



Nakil süreci başarılı sonuçlandı 

Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü Çocuk Hematoloji Onkoloji Uzmanı ve Çocuk Kemik İliği Nakil Merkezi Sorumlusu Doç. Dr. Ayşenur Bahadır, Ömer Asaf’ın nakil süreciyle ilgili şunları paylaştı: “Ömer Asaf yaklaşık 1 senedir yoğun şekilde tedavi görüyor. Ablasından nakil yaptık ve oldukça başarılı geçti. Şu anda hastanemizde misafir ediyoruz. Taburcu ettikten sonra da takibini yakından devam ettireceğiz. Bölgemizde, Samsun’a kadar çocuk kemik iliği nakli yapılan başka bir yer bulunmuyor. Biz de ilk kez bir çocuğa nakil yaptık ve başarılı sonuçlar aldık. Böylece hastalarımızın uzak şehirlere gitmesine gerek kalmadan burada tedavilerini yapacağız. Bu başarılı sonuç bizim için umut oldu.” 



Doğu Karadeniz’de ilk çocuk kemik iliği nakli yapıldı 

Bahadır: “Doğu Karadeniz’de ilk kez kemik iliği nakli üniversite hastanemizde yapıldı. Biz, hastalarımızın tedavilerini belirli bir aşamaya kadar yapıp nakil süreci geldiğinde de başka merkez hastanelere yönlendirmek zorunda kalıyorduk. Hastaların geliş-gidiş süreçleri hem zor hem de masraflı oluyordu ve arada zaman geçiyordu. Covid döneminde zorluklar daha da artmaya başladı. Biz merkez olarak kanser tedavilerini yapıyorduk fakat nakilleri yapmıyorduk. Artık kemik iliği naklini de yapmak bizi oldukça mutlu etti. Hastamızın sağlığına kavuşması, bu naklin bölgemizde yapılması ve bunun ilk kez hastanemizde yapılması bizi memnun etti. Bu işin ardında, Başhekimimiz Celal Tekinbaş ve Rektörümüz Hamdullah Çuvalcı olmak üzere çok büyük bir ekip var. Tüm çalışma arkadaşlarımıza teşekkür ederiz.” 

Yorumlar (0)