Elleri uyuşanlar dikkat!

Günümüzde birçok kişide görülen ve insan hayatını olumsuz etkileyen "el uyuşması" hakkında bilmeniz gerekenler...

SAĞLIK 17.12.2019, 11:25
Elleri uyuşanlar dikkat!

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op.Dr.İbrahim Rızvanoğlu, el uyuşmasına ilişkin önemli bilgiler verdi. 

"Karpal Tünel Sendromu", bir veya her iki elin ilk üç parmağını tutan bir rahatsızlık olarak biliniyor. El bileğinin ortasında yer alan ve ilk 3 parmağa dağılan medyan sinirin baskı altında kalması neticesinde uyuşukluk, ağrı ve güçsüzlük meydana gelir.

Sendromun belirtileri arasında özellikle gece saatlerinde artış gösteren elde uyuşma ve elektriklenme, elde veya parmaklarda güç gerektiren işler sırasında his bozukluğu meydana gelmesi, ara sıra omuza kadar uzanan ağrı yer alıyor.

Anatomik olarak özetlemek gerekirse, el bileği ve avuç içinin birleştiği bölgede yaklaşık 3 santimetrelik bir tünel yer alıyor. Bu tünel içerisinden bu parmakların hissini alan median sinir ve parmakları hareket ettiren kaslar (tendon) geçer. Bazı durumlarda tendonların sinire baskı yaptığı ve siniri sıkıştırdığı görülür.

"Karpal Tünel Sendromu"nun nedenleri nelerdir?

"Karpal Tünel Sendromu"nun üç nedeni var. Tünel içerisinden geçen tendonların fazlaca çalışması neticesinde tendonlar sinire baskı uygulayabilir. Uygun olmayan pozisyonda bileğini hareketsiz tutan kişilerde tünel içerisinde sinir baskı altında kalabilir. Bu tünel üzerine alınan darbe neticesinde tünel içerisinde ödem (sıvı toplanması) meydana gelir ve sinir bu ödem altında sıkışır.

"Karpal Tünel Sendromu" kimlerde görülür?

  • Elini sık kullanan kişilerde,
  • Çiftçilerde,
  • Titreşimli el aleti kullanan kişilerde,
  • Sık sık ev işi yapan ev hanımlarında,
  • Avuç içine darbe alan kişilerde,
  • Fazla bilgisayar kullanan kişilerde,
  • El bileğini bükülü pozisyonda uzun süre tutan kişilerde (yanlış pozisyonda uygulanan alçı vs.) daha sık rastlanır.

"Karpal Tünel Sendromu"nun tedavisi nedir?

"Karpal Tünel Sendromu"nun ilk döneminde bileği sabit tutan el bileklikleri (el bilek ateli), hafif düzeyde ilaç tedavileri, fizik tedavi ve istirahat genellikle yeterli oluyor. Orta veya ileri düzeyde sinir sıkışması olması durumunda bu rahatsızlık genelde cerrahi tedaviler ile çözülebilir. Lokal anestezi altında gerçekleştirilen ameliyat, yatış gerektirmez ve yaklaşık 15 dakikada biter.
 

Yorumlar (0)