Egzamanın belirtilerini azaltmak için öneriler

Astım ve Alerji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Akçay, egzama alevlenmelerinin kış mevsiminde daha sık meydana geldiğini veyahut daha da kötüleştiğinin altını çizerek, "Ani sıcaklık değişikliklerinden uzak durun. Cildinizi sık aralıklarla nemlendirin. Hafif cilt bakım ürünleri tercih edin. Pamuklu kıyafetler giyin. Sıcak suyla banyo yapmayın. Vücudunuzun nemli kalmasına yardımcı olmak adına bol su için." tavsiyelerinde bulundu.

SAĞLIK 05.10.2021, 19:03 06.10.2021, 14:57
Egzamanın belirtilerini azaltmak için öneriler

Akçay, gerçekleştirdiği yazılı açıklamada, egzama veyahut 'atopik dermatit'in, cildin üst bölümünde pullu, kuru ve kaşıntılı döküntülere sebep olan bir cilt hastalığı olduğunu aktardı.

Egzamanın kaşıntılı bir hastalık olduğunu ve bu durumdaki birinin uyumakta güçlük çekebileceğine vurgu yapan Akçay, genel itibarıyla çocuklarda teşhis edilen hastalığın yetişkinlerde de ilk defa ortaya çıkabildiğini, egzamanın ayak, el, yüz ve saç derisi gibi vücudun birçok bölgesinde görülebildiğini aktardı.

Prof. Dr. Akçay, egzamanın belirtilerini ciltte kuruluk, ciltte kahverengimsi gri ve kırmızı olan pullu ve kuru döküntüler, geceleri şiddetli kaşıntı, çatlamış, kalın, kuru ve pullu cilt, bazen sıvı sızdıran döküntüler ile hassas cilt olarak sıraladı.

"Kışın artış gösteriyor"

Bebeklerde boyun, yüz ve kulak arkaları ile bacak ve kol dış kısımlarında egzama görülürken, daha büyüklerde özellikle eklem bölgelerinde, yetişkinlerde ise ellerde belirginleştiğine işaret eden Akçay, şöyle devam etti:

"Egzama alevlenmelerinin kış mevsiminde daha sık meydana geldiğini veyahut daha da kötüleştiğini görebilirsiniz. İç mekan ısıtma sistemleri ve kuru hava birleştiğinde cildinizi kurutabilir. Cilt kendi kendine nemli kalamadığı için egzama oluşur. Alevlenmeler ayrıca  sıcak banyo yapmak, çok fazla giysi giymek veyahut çok fazla yatak örtüsü kullanmaktan da kaynaklanabilir. Bunların tümü soğuk kış aylarında yapmanız daha olası olan şeylerdir. Bu nedenlerden dolayı egzama alevlenmeleri kış mevsiminde artış gösterir."

"Dezenfektanlar da tetikliyor"

Özellikle ileri yaştaki egzama hastalığında cildin normal florasında yer alan 'malassezia' isimli mikrobun alerjen haline gelebildiğine dikkati çeken Akçay, alerjen haline gelen mantar mikrobunun egzamayı daha da alevlendirebildiğinin altını çizdi.

Prof. Dr. Akçay, egzamanın en yaygın tetikleyicilerinden birinin de kimyasal maddeler olduğunu söyleyerek, "Salgın sebebiyle el dezenfektanlarının sık aralıklarla kullanılması özellikle ellerde egzama alevlenmelerine sebep olabilir. Egzaması olmayan bireylerde dahi dezenfektanlar tahriş ve kuruluğa sebep olabilirken, egzaması olan bireylerde de alevlenmelere sebep olabilir. Egzamada cildin nemini korumak oldukça önemli. Alkollü dezenfektanların cildi kurutma özelliği vardır. Bu sebeple dezenfektan kullandıktan sonra cildi nemlendirmek yararlı olacaktır." sözlerini sarf etti.

Önerileri sıraladı

Egzamadan korunmak adına alınacak tedbirlerin belirtilerin hafiflemesine yardımcı olacağını kaydeden Akçay, "Ani sıcaklık değişikliklerinden uzak durun. Cildinizi sık aralıklarla nemlendirin. Hafif cilt bakım ürünleri tercih edin. Pamuklu kıyafetler giyin. Sıcak suyla banyo yapmayın. Vücudunuzun nemli kalmasına yardımcı olmak adına bol su için." tavsiyelerinde bulundu.

Yorumlar (0)