Eğer gece 6-7 saatten az ya da çok uyuyorsanız tehlikedesiniz

Bir grup bilim insanınca gerçekleştirilen araştırmada 6-7 saatlik gece uykusunun kalp sağlığı yönünden daha yararlı olabileceği anlaşıldı. Yalnızca uykusunun miktarı değil, uykunun derinliği ve kalitesinin de önemli olduğuna vurgu yapıldı.

SAĞLIK 06.05.2021, 01:23 06.05.2021, 13:45
Eğer gece 6-7 saatten az ya da çok uyuyorsanız tehlikedesiniz

ABD merkezli bir tıp dergisinin bilimsel oturumunda sunulan bir araştırmada, geceleri 6-7 saat boyunca uyuyan insanların, daha az ya da daha fazla uyuyanlarla kıyaslandığında felç veyahut kalp krizi geçirme olasılıklarının en düşük düzeyde olduğu belirlendi.

Uyku süresi ve kalp sağlığı arasındaki ilişki

ABD'de devam eden bir ankete 2005-2010 seneleri arasında katılan 14 bin 79 orta yaşlı insanın bilgilerini analiz eden bilim insanları, katılımcı bireyleri gece uykularının süresine göre üç ayrı kategoriye ayırdı.

Ardından katılımcıların damar tıkanıklığına ilişkin kalp rahatsızlığı riskleri üzerinde çalışan araştırmacılar, çalışma neticesinde uyku süresi ile kalp sağlığı arasında ciddi bir ilişki olduğunu tespit etti.

"Derinliği ve kalitesi de önemli"

Uyku süresinin, kalp hastalıklarını tetikleyen etkenler söz konusu olduğunda genellikle göz ardı edildiğini kaydeden araştırma ekibinin lideri Kartik Gupta, çalışma neticesinde 6 saatten az veyahut 7 saatten fazla uyuyan katılımcı bireylerin, kalp rahatsızlığına ilişkin sebeplerden dolayı ölüm riskinin çok daha fazla olduğunu ifade etti.

Gupta ayrıca, yalnızca uykunun süresinin değil, uykunun derinliğinin ve kalitesinin de önemli olduğuna vurgu yaptı.

Araştırmacılar ayrıca, genetik özellik ve yaş gibi kalp hastalıklarına direk olarak etki eden ve değiştirilemez vaziyetler ile kıyaslandığında, bağımlılık yapıcı madde kullanımı ve beslenme alışkanlıkları gibi uyku düzeninin de insanların kontrolünde olduğunun altını çizdi. 

Yorumlar (0)