Eczacılardan ilaca erişim uyarısı

Türk Eczacıları Birliği, bazı ilaç şirketlerinin, SGK'nın (Sosyal Güvenlik Kurumu) belirlediği iskontoları uygulamadığını kaydederek, hastaların maddi yük sebebiyle ilaca ulaşım sorunu yaşamalarından endişe duyulduğunu bildirdi.

SAĞLIK 18.04.2022, 18:51
Eczacılardan ilaca erişim uyarısı

Birlik tarafından gerçekleştirilen açıklamada, SGK'nın geri ödeme listesinde bulunan ilaçlar için şirketlerden belli oranlarda kamu kurum iskontosu uygulanması talep edildiği anımsatıldı.

İlaç şirketlerinin bugüne değin bu iskonto oranlarını uygulamak suretiyle işlem yaptığı belirtilen açıklamada, "Fakat son zamanlarda bazı ilaç şirketleri SGK'nın açıkladığı kamu kurum iskontolarını uygulamaktan tamamen veyahut kısmen vazgeçmektedir. Bahse konu şirketlerin tamamen keyfi olarak gerçekleştirdikleri bu uygulamanın faturası, oluşan fiyat farkını ödemek mecburiyetinde kalan hastalara çıkmaktadır." denildi.

"Hastaların cebinden ayda 1000 TL fazla para çıkacak"

Açıklamada, problemin, defalarca kez gündeme getirilmesine karşın çözüme kavuşmadığı ve gittikçe kötüleştiği ifade edilerek, "Kronik rahatsızlıklarda kullanılan ilaçlarda bile söz konusu iskontoyu uygulamayan bazı ilaç şirketleri, şimdi ise hayati öneme sahip olan diyaliz ilaçlarında da bu tutumlarına devam edeceklerini açıklamışlardır. Problemin sürmesi durumunda, böbrek yetmezliği olan hastaların cebinden ayda 1000 TL fazla para çıkacaktır." yorumunda bulunuldu. 

Problemin sürmesi durumunda hastaların ilaca ulaşımda yaşayacağı sıkıntılardan çok endişe edildiğinin altı çizilen açıklamada, şöyle denildi:

"Hususun tarafları SGK ile ilaç şirketleri olmasına karşın, meydana gelen problem hastalar ile eczacıları karşı karşıya getiriyor. Gereken çözüm, SGK ve ilaç şirketlerince tesis edilmeli ve hastaların mağduriyeti ortadan kaldırılmalıdır. Birlik olarak hususun takipçisi olacağımızı ve bahse konu durumun sorumlularına karşı sessiz bir tavır içinde bulunmayacağımızı buradan ilan ediyoruz."

Yorumlar (0)