Düzenli saç boyamak meme kanseri ihtimâlini artırıyor

Yapılan bir araştırma, kimyasal saç düzleştiricisi kullanan ve düzenli olarak saçını boyayan kadınların meme kanserine yakalanma riskinin arttığını ortaya koydu.

SAĞLIK 04.12.2019, 17:37 04.12.2019, 17:39
Düzenli saç boyamak meme kanseri ihtimâlini artırıyor

SciTechDaily'de yer alan habere göre, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ulusal Sağlık Enstitüleri, 46 bin 709 kadının katılımı ile bir araştırma gerçekleştirdi.

Sonuçları "International Journal of Cancer" dergisinin internet sitesinde yer alan araştırma, düzenli saç boyayan kadınlarda meme kanserine yakalanma riskinin, boyamayan kadınlara kıyasla yüzde 9 daha yüksek olduğunu ortaya çıkardı.

Ayrıca Afrika asıllı Amerikalı kadınlarda her 5 ila 8 haftada saç boyamanın, meme kanseri riskini yüzde 60 artmasıyla ilişkisi saptanırken, bu riskin beyaz kadınlarda ise yüzde 8'lerde olduğu belirlendi.

Öte yandan, araştırma her 5 ila 8 haftada kimyasal saç düzleştiricisi kullanan kadınlarda meme kanseri ihtimalinin yüzde 30 arttığını gözlemlendiğine de yer verilirken, araştırma ekibinden Alexandra White ise şunları söyledi:

"Uzmanlar epey zamandır saç boyama ile kanser arasındaki muhtemel ilişkiyi inceliyordu, fakat sonuçlar tutarlı değildi. Çalışmamızda saç boyası kullanımıyla bağlantılı olarak yüksek meme kanseri riskiyle karşılaşıyoruz. Özellikle saç boyasını düzenli kullanan Afrika asıllı Amerikalı kadınlarda bu etki daha güçlü." 

Yorumlar (0)