Dünyada 'XBB.1.5' alarmı: 25 ülkede görüldü

DSÖ Genel Direktörü Tedros Ghebreyesus, koronavirüs ile mücadeledeki ilerlemelere karşın, virüs tehlikesinin devam ettiği uyarısında bulundu. Omicron alt varyantı XBB.1.5 hakkında da konuşan Ghebreyesus, "An itibarıyla minimum 25 ülkede görüldü." dedi.

SAĞLIK 05.01.2023, 00:59
Dünyada 'XBB.1.5' alarmı: 25 ülkede görüldü

Tedros Adhanom Ghebreyesus, Dünya Sağlık Örgütü'nün Cenevre merkezinde gerçekleştirilen basın toplantısında, salgının başladığı seneye nazaran dünyanın aşı, tedavi ve klinik bakım yönetiminde çok daha iyi durumda olduğunu ifade ettiği.



"Haftada 10 bin kişi can veriyor"

2022'nin büyük kısmında vaka sayılarının düşüşte olduğunu hatırlatan Ghebreyesus, birtakım sorunlara karşın aşılamanın dünya genelinde artış gösterdiğini dile getirdi. 

Ghebreyesus, sağlanan ilerlemelere karşın koronavirüs tehlikesinin sürdüğünün altını çizerek, "Test, tedavi ve aşıya ulaşmada hala çok büyük eşitsizlikler var. Böylece koronavirüs genel olarak toplumlarımız, ekonomilerimiz ve sağlığımız için çok tehlikeli bir virüs olmayı sürdürüyor. Bilebildiğimiz kadarıyla haftada yaklaşık olarak 10 bin kişi virüs sebebiyle can veriyor. Gerçek bilanço daha da fazla." diye konuştu.

DSÖ Genel Direktörü, son dönemde, özellikle grip dahil olmak kaydıyla, solunum yolu rahatsızlıklarını yaygın olduğu bölgelerde, hastaneye yatışlar nedeniyle sağlık sistemlerinin baskı altında olduğuna yönelik raporların da artış gösterdiğine değindi.



"Bütün ülkeleri verileri paylaşmaya çağırıyoruz"

Geçtiğimiz hafta Çin ve DSÖ'den üst düzey yetkililerin buluşarak, mevcut durumu ele aldığını hatırlatan Ghebreyesus, "Çin'den ölümler ve hastaneye yatışlarla ilgili daha güvenilir, düzenli ve hızlı verinin yanı sıra, gerçek zamanlı ve çok daha kapsamlı koronavirüs DNA dizilimini istemeyi sürdüreceğiz." sözlerini sarf etti.

Ghebreyesus, örgütün yaşam riskinden dolayı endişeli olduğunu kaydederek, ağır hastalık, hastaneye yatış ve can kayıplarını önlemek için aşılamanın önemini tekrarladı.

Çin'deki sirkülasyon sebebiyle vakaların yüksek olduğunu ve geniş kapsamlı verilerin kendilerine iletilmediğini dile getiren Ghebreyesus, "Bahse konu veriler, örgüt ve dünya için çok faydalı. Bütün ülkeleri bu verileri paylaşmaya çağırıyoruz. Veriler, örgütün mevcut duruma dair güçlü, hızlı ve düzenli değerlendirmelerde bulunması için gerekli olmayı sürdürmektedir." şeklinde konuştu.



"XBB.1.5 alt varyantı 25 ülkede görüldü"

DSÖ Genel Direktörü, Çin dışında, ilk defa geçtiğimiz kasım ayında ortaya çıkan Omicron alt varyantı XBB.1.5'in, Avrupa ve ABD'de artmakta olduğunu ve an itibarıyla minimum 25 ülkede görüldüğünü dile getirdi.

Koronavirüsün hala daha önemli bir husus olduğuna dikkat çeken Ghebreyesus, bunun doğru gayretlerle bu sene resmi olarak biteceğine olan inancının tam olduğunu da sözlerine ekledi.

Yorumlar (0)