Dünyada Omicron varyantı alarmı! 2 ülkeye daha sıçradı

Her geçen gün Omicron varyantının görüldüğü ülkelere bir yenisi daha ekleniyor. Ülkeler başta seyahat yasakları olmak üzere birtakım önlemler alırken, beş farklı kıtaya yayılan bu varyantın son olarak Kanada ve Brezilya’da görüldüğü açıklandı.

SAĞLIK 01.12.2021, 07:50
Dünyada Omicron varyantı alarmı! 2 ülkeye daha sıçradı

Dünya, Kovid-19’un Omicron varyantının ortaya çıkmasının ardından yeniden alarma geçti. Dünya Sağlık Örgütü, yeni varyant sonrası ülkelerin uyguladığı seyahat yasaklarının "çözüm olmadığını” açıklarken, BioNTech'in kurucu ortağı Uğur Şahin'den de aşıların etkinliğine ilişkin bir açıklama geldi.

“Yasaklar çözüm değil”

Beş farklı kıtaya yayılan Omicron varyantı Kanada ve Brezilya’da son olarak görüldü. Kanada seyahat yasağını Malavi, Mısır ve Nijerya’yı kapsayacak bir biçimde genişletti. Son 14 günde 10 Afrika ülkesinde olduğu belirlenen yabancıların ülkeye girişi geçici bir şekilde yasaklandı. ABD dışında bütün uçak yolcularına test zorunluluğu getirildi.

Dünya Sağlık Örgütü de yeni Omicron varyantını "endişe verici" olarak tanımladı. Seyahat sınırlamalarının risk esaslı ve delillere dayalı bir yaklaşımla ele alınması gerektiği anımsatıldı. Öte yandan tam seyahat yasaklarının, bu konuda "çözüm olmadığı" aktarıldı. Örgütün Genel Direktörü Ghebreyesus, getirilen seyahat yasaklarına tepki gösterdi. Seyahat yasaklarıyla Bostvana ve Güney Afrika’nın cezalandırıldığını öne sürdü.

Uğur Şahin’den aşı etkinliği açıklaması

Yeni varyantla ilgili en fazla merak edilenlerden biri ise aşıların etkinliği. BioNTech'in kurucu ortağı Uğur Şahin konuyla ilgili açıklamalarda bulundu ve yeni varyantın, aşılı olan kişilerde daha fazla enfeksiyona sebep olabileceğini fakat hastalığa karşı aşıların koruma sağlamayı sürdüreceğini kaydetti. Şahin, virüse karşı aşıların birçoğunun iki aşamalı koruma sağladığını anımsattı. Yeni varyantın antikor korumasını geçmesi halinde T hücrelerinden kaçamayacağını aktardı. Bunu başarsa dahi aşı bağışıklığının bütünüyle ortadan kalkmayacağını bildirdi. Bunun yanında hatırlatma dozlarını yaptırmaları konusunda herkese çağrıda bulundu.

Yorumlar (0)