Dünyada nadir görülen 5 hastalık!

Bazıları ölümcül, bazılarının ise psikolojik etkileri bir hayli yıkıcı... İşte dünya üzerinde görülen en nadir hastalıklar!

SAĞLIK 20.09.2019, 14:37 09.10.2019, 14:37
Dünyada nadir görülen 5 hastalık!

Dünyada nadir görülen bazı hastalıkları derledik.

En çok Türklerde görülen Alveoler Mikrolitiazis!

Dünyanın en nadir görülen hastalıklarından biri olan "Alveoler Mikrolitiazis"in en fazla görüldüğü ülke Türkiye! Akciğer dokusundaki hava keseciklerinin içinde küçük taşların oluşumuyla ortaya çıkan hastalık ilk defa 1918 yılında (tanımlandı.) Hastalık olarak kabul edildiği yıldan sonra 73 yıl boyunca sadece 424 kişiye bu hastalığın tanısı konmuştur.

Hastalığın tanısı, kişilerin, farklı sebeplerden akciğer röntgeni çektirmesiyle konuyor.

Hastalığın ilerleyen evrelerinde görülen tanılar arasında nefes darlığı ve öksürük gibi semptomlar görülüyor. Öksürüğün yanısıra balgam veya kanlı balgam da görülebilir. Hastalığın daha da ileri aşamalarında karaciğerde büyüme, bacaklarda şişme, karında sıvı toplanması, dudak ve tırnaklarda morarma gibi semptomlar ortaya çıkıyor.

Deri mavi renge dönüyor: Arjiri sendromu

arjiri ile ilgili görsel sonucu

Ölümcül değildir ve hastalık olarak kabul edilmez. Bu vakada insanların ten rengi mavi ya da mora dönüşebilmektedir. Bu nadir duruma, gümüş takıların tende oluşturduğu hassasiyet yol açabilir. Gümüş içeren giysilerle uyumamanız önerilir.

Yaşamsal bir durum olmasa da psikolojik etkileri yıkıcı olabilir. Organlara herhangi bir zararı yoktur. Hatta doktorlar tarafından "kozmetik problem" olarak görülür.

Erken Yaşlanma Hastalığı: Progeria

child with progeria

Dünya genelinde görülme olasılığı 8 milyonda 1 olan Progeria'ya "erken yaşlanma hastalığı" da deniyor. Bu hastalığa sahip kişiler genelde 10-15 yıl arasında bir yaşam sürüyor. Bu sendromda 5 yaşındaki bir çocuk 80 yaşında gibi görünebiliyor. Deride incelme kellik ve kamburluk, hastalığın göstergelerinden bazıları. Bugüne kadar bu hastalığa sahip olup da en uzun süre yaşamış kişi 45 yıl ömür sürmüş. 

Hastalığın belirtileri bebek 6 aylıkken kendini göstermeye başlıyor. "Progeria"nın embriyoda meydana gelen bir mutasyon sonucu oluştuğu düşünülüyor.

Ağaç Adam Hastalığı

ağaç adam hastalığı ile ilgili görsel sonucu

Bir tür deri hastalığı olan "Ağaç Adam Hastalığı"na human papilloma virüsünün (HPV) yanısıra genetik yatkınlık da sebep oluyor. Hastalık, önce vücutta irili ufaklı siğillerin çıkmasıyla başlıyor. Daha sonra ise el ve ayaklar ağaç kabuğu benzeri yaralarla doluyor. 

Bu hastalık, Endonezya'da yaşayan Dede Kosrawa adında bir kişinin geçirdiği kaza sonrası dizinde oluşan yaranın zamanla kabuğa dönüşmesiyle duyuldu. Bu mantar benzeri yaralar zamanla kişinin yemek yemesini de zorlaştırıyor. Tedavisinin A vitamini desteğiyle yapıldığı bilinen "Ağaç Adam Hastalığı"nın dünyada yalnızca 3 kişide olduğu biliniyor.

Kurt Adam Sendromu: Hipertrikoz

hipertrikoz ile ilgili görsel sonucu

Bu hastalık Ambras Sendromu olarak da biliniyor. Vucütta bulunan kıllar haddinden fazla uzuyor. Hastaların bütün vücudu ve yüzünü kaplayan kıllar kurt adam gibi görünmelerine neden olduğu için hastalığa bu isim veriliyor.

Hastalığın fiziksel etkilerinden ziyade psikolojik etkileri yıkıcı olabilmektedir. Bu hastalığa sahip kişi, kendini toplumdan soyutlar. Şimdiye kadar tedavisi bulunamayan hastalığa androjen hormonunun fazla salımınının yol açtığı düşünülmektedir.

Yorumlar (0)