Dünyada ilk: Domuz böbreği insana nakledildi 

Genetiğiyle oynanmış bir domuz böbreği, beyin ölümü gerçekleşen bir hastaya nakledildi. ABD’de gerçekleşen olay, dünyada bir ilk oldu. 

SAĞLIK 21.10.2021, 07:53
Dünyada ilk: Domuz böbreği insana nakledildi 

ABD New York’ta bir sağlık enstitüsünde gerçekleşen deney gibi operasyonda, genetiğiyle oynanmış bir domuzun böbreği, beyin ölümü gerçekleşmiş bir insanın vücuduna nakledildi. Nakil yapılan insanın beyin ölümünden önce böbrek fonksiyonlarında sorun olduğu öğrenildi. Aileden izin alınarak gerçekleştirilen operasyonda hasta makineye bağlı şekildeyken sevk işlemi gerçekleştirildi. 



Genetiğiyle oynandı, dokuları insan vücuduna uyumlandı 

Böbreğin alınacağı domuzun genetiği ile oynandı. Bu şekilde hayvanın herhangi bir dokusunun insan vücuduna zarar vermemesi sağlandı. Domuz böbreği, 3 gün boyunca hastanın damarlarına bağlı şekilde fakat vücudun dışında tutuldu. Bilim insanları böylece süreci kolayca gözlemleyebildi. 



İnsanlar için yeni bir umut 

Konuyla ilgili daha fazla açıklama yapmayan bilim insanlarının yakın zamanda bilimsel makale yazması bekleniyor. Domuz böbreğinin insan vücuduna uyum sağlaması durumunda böbrek hastası olanlar için yeni bir umut doğmuş olacak. 

Yorumlar (0)