Dünya yeni bir salgın tehdidiyle karşı karşıya! Yılda 100 bin ölüme sebep oluyor

Dünya, önce Covid-19, sonrasında maymun çiçeği virüsü ile savaş verirken, ABD'li bilim insanlarından yeni bir salgın yaşanabileceğine dair uyarı geldi.

SAĞLIK 23.06.2022, 14:25
Dünya yeni bir salgın tehdidiyle karşı karşıya! Yılda 100 bin ölüme sebep oluyor

En son yapılan araştırmaya göre, antibiyotiklere karşı direnç gösteren bir hastalık olan ateşli tifo vakaları dünya çapında artmaya başladı. Bilim insanları, her sene ortalama 100 bin kişinin ölümüne sebep olan hastalığa karşı ülkelerden tedbir almasını istedi.

Hastalık 200 kez sınırlarını aştı

Antibiyotiklerin etki göstermediği belirlenen ateşli tifo salgına dönüşme riski taşıyor. Yeni bir incelemeye göre, tedaviye direnç gösteren ateşli tifo, son otuz senede neredeyse 200 kez sınırları aştı.

2014 ve 2019 seneleri arasında bilim insanları, tifo ateşine sebep olan ve yılda 100 binden fazla insanın hayatını kaybetmesine sebep olan “3.489 S.” nin genomlarını sıraladı.

Alanının en büyük çalışması olarak görülüyor

Vaka oranlarının en fazla olduğu dört ülkeden (Pakistan, Nepal, Hindistan ve Bangladeş) toplanan veriler, 70’den fazla ülkeden 4 bin 169 benzer örneğin tahlilleriyle bir araya getirildi. Bu olay araştırmayı türünün en büyük çalışması durumuna getirdi.

Farklı ülkelere yayılıyor

Toplanan verilerden alınan bulgular, küresel problemlerin devam ettiğini gözler önüne serdi. Araştırma, bakterinin iki hayati antibiyotik türü olan kinolonları ve makrolidleri alt edebilen türlerinin miktarının hızla arttığını ve sıklıkla diğer ülkelere yayıldığını açığa çıkardı.

Antibiyotiğe dirençli virüsler artış gösteriyor

Öte yandan bilim insanları uzun süredir, en güçlü antibiyotiklerle tedaviden kaçabilen ölümcül vakalarının yükselmesi konusunda uyarıda bulundu. Ocak ayında yayımlanan farklı bir araştırmaya göre, ilaçlara dirençli hastalıklar 2019 senesinde HIV/AIDS veya sıtmadan daha fazla insanın ölümüne sebep oldu.

Son örnekler içerisinde ise ABD'de yükseliş gösteren enfeksiyonlar ve geçtiğimiz sene ortaya çıkan Hindistan'daki ölümcül mantar salgını bulunuyor.

“Tedbir alınmalı”

ABD’de bulunan Stanford Üniversitesi'nde doçent ve araştırmanın baş yazarı Jason Andrews, çalışmanın verilerinin "gerçek bir kaygı nedeni" olduğunu dile getirerek, özellikle yüksek riskli ülkelerde tedbir çalışmalarının gerçekleştirilmesini talep etti.

Yerel bir sorun değil, küresel bir sorun

Andrews, “İlaçlara dirençli virüslerin küresel çapta pek çok kez yayılım göstermesi ve tifo kontrolünü sağlamak insanların sağlığı için önemli bir konudur. Daha genel şekilde değerlendirecek olursak antibiyotik direncini kıran virüsler yerelden daha çok küresel bir sorun olarak görülmelidir” dedi.

Yorumlar (0)