DSÖ'nün hazırlattığı Kovid-19 raporu: 'Salgın önlenebilirdi'

Dünya Sağlık Örgütü'nün Kovid-19 pandemisindeki rolünü incelemek için kurulan 'bağımsız panel', söz konusu salgının, tüm dünyanın çabuk tepki vermediği "engellenebilir" bir felaket olduğunu açıkladı. 

SAĞLIK 13.05.2021, 15:57 13.05.2021, 16:00
DSÖ'nün hazırlattığı Kovid-19 raporu: 'Salgın önlenebilirdi'

Salgın sürecinde, Dünya Sağlık Örgütü’nün rolünü ve hükümetlerin pandemiye karşı müdahalelerini incelemek için 9 Temmuz 2020'de kurulan bağımsız panel, Kovid-19’a ilişkin raporunu yayınladı.

“Kovid-19 engellenebilirdi”

Liberya eski Devlet Başkanı Ellen J. Sirleaf ile Yeni Zelanda eski Başbakanı Helen Clark'ın eş başkanlığını üstlendiği "Salgın Hazırlık ve Müdahale Bağımsız Paneli" raporunda, Dünya Sağlık Örgütü’nün pandemi sürecindeki kritik kararlarına eleştiriler getirildi.

DSÖ'nün Kovid-19’u, küresel salgın olarak ilan etmek için 11 Mart 2020 tarihine kadar beklemesini eleştiriler getirilen raporda, 2020’nin şubat ayının salgının engellenmesi açısından kaybedilen büyük bir fırsat olduğuna dikkat çekildi.

Salgına hazırlık ve salgınla müdahale kapsamında uluslararası anlamında yeni bir sisteme ihtiyaç duyulduğu belirtilen raporda, "Kovid-19 küresel bir felaket olmayı sürdürüyor. En kötüsü ise bunun önlenebilir bir felaket olmasıydı. Bu sebeple panelin sunacağı tavsiyeler, hayati ve acil bir önem taşıyor.” sözlerine yer verildi.

“DSÖ yeterli güce sahip değildi”

Küresel liderlerin pandemi döneminde tavrının kınandığı raporda, Kovid-19’un durdurulması ile gelecek dönemde benzer küresel salgınların yaşanmaması için köklü bir şekilde reformların hayata geçirilmesi gerektiğine dikkat çekildi. Salgına müdahale konusunda, ‘zincirin hemen her noktasında zayıf halkalar tespit edildiği” açıklanırken uyarı sistemlerinin çok silik ve yavaş olduğu, DSÖ’nün salgınla mücadele çerçevesinde yeterli bir güce sahip olmadığı açıklandı. Pandemi sürecine müdahale şeklinin, eşitsizlikleri şiddetlendirdiği açıklanırken küresel anlamda siyasi bir liderliğin de olmadığı açıklandı.

“DSÖ güçlendirilsin”

Panel eş başkanlarından Yeni Zelanda eski Başbakanı Helen Clark, Kovid-19’un her geçen gün binlerce insanın canına mâl olmaya devam ettiğini, ekonomik ve sosyal anlamda ise çok derin yaralar açtığını ifade etti ve panelin, bu salgının engellenebilir bir felaket olduğuna inandığını açıkladı. Bu salgın belasıyla tekrar uğraşmamak için müdahale ve hazırlık anlamında daha fazla ekonomik destek sağlanması gerektiğini belirten Clark, DSÖ’nün yetkilerinin daha fazla güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı. 

Aşılama çalışmalarındaki adaletsizliğe de vurgu yapan Clark, Kovid-19 aşısının üretimi konusunda hızlanma çağrısı yaptı.

Bir diğer eş başkan Liberya eski Devlet Başkanı Ellen J. Sirleaf ise Kovid-19’un, tedbirlerle engellenebilir bir felaket olduğu fikrine katıldığını açıklarken, bu tarz bir salgının bir daha yaşanmaması için ön hazırlık yapılması gerektiğini ifade etti.

Yorumlar (0)