DSÖ'den yeni varyant uyarısı: Sürpriz değil!

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), pandemi esnasında şu anki aşıları işe yaramaz hale duruma getirebilecek yeni varyantların ortaya çıkabileceğine ilişkin uyarılarda bulundu. DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus, “Yeni varyantların tedbirlerimizden kaçması, şu an uygulanan aşılara ya da daha önceki enfeksiyonlara karşı bütünüyle dirençli duruma gelmesi ve bununla beraber aşı uyarlamalarını gerektirmesi imkan dahilinde” sözlerini kullandı.

SAĞLIK 31.12.2021, 18:50 31.12.2021, 18:55
DSÖ'den yeni varyant uyarısı: Sürpriz değil!

Dünya Sağlık Örgütü, pandemi esnasında şu an yapılan aşıları işe yaramaz duruma getirebilecek yeni Kovid-19 varyantlarının ortaya çıkabileceğine ilişkin uyarılarda bulundu.

“Yeni varyantlar çıkabilir”

DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus, Cenevre'de gerçekleştirdiği basın toplantısında, "Bu salgın süreci uzadıkça, yeni varyantların tedbirlerimizden kaçması, şu anki aşılara ya da daha önceki enfeksiyonlara karşı bütünüyle dirençli duruma gelmesi ve aşı uyarlamalarını gerektirmesi oldukça mümkün" sözlerini kullandı.

DSÖ, ortaya çıkan yeni Omicron varyantının ardından uyarılar yaparken, Genel Direktör Ghebreyesus, küresel tedarikleri güçlendirmek, aşılaraa ve diğer sağlık ekipmanlarına erişim için ülkelere, beraber çalışmaya ilişkin sık sık yinelediği çağrılarını tekrar yaptı.

“Aşılar, ciddi hastalıkları önleme konusunda etkili”

Ghebreyesus, bazı siyasilerin “Gerçekleri baltaladığını ve Kovid-19’un yeni varyantlarının ortaya çıkması konusunda ideal koşullar sağladığını” belirterek eleştirilerde bulundu. Ghebreyesus, "Genel anlamda az sayıda insanın yaydığı dezenformasyon ve yanlış bilgi, bilimi ve yaşam kurtaran sağlık ekipmanlarına olan güveni baltalayan bir dikkat dağıtıcı olmuştur" açıklamasını yaptı.

Uzmanlar aşıların, Omicron kaynaklı ortaya çıkan ciddi hastalıkları engellemede etkili olduğunu, fakat yeni varyantın sebep olduğu enfeksiyonu önleme konusunda ise daha az etkili olduklarını ifade ediyor.

Öte yandan güçlendirici aşıların, Omicron'un yol açtığı semptomatik hastalığa karşı korumayı büyük ölçüde artırdığı bildirildi.

Yorumlar (0)