DSÖ’den uyarı: Bill Gates’in “yeni pandemisi” Omicron’dan mı türüyor?

DSÖ, Omicron varyantı hakkında yeni açıklamalarda bulundu. Bu varyantın bir alt türü olan “BA.2” varyantının Omicron’dan daha bulaşıcı olduğunu belirten Örgüt, buna karşın ölüm sayısının bir haftada yüzde 8 oranında düştüğünü açıkladı. 

SAĞLIK 23.02.2022, 07:27 23.02.2022, 09:09
DSÖ’den uyarı: Bill Gates’in “yeni pandemisi” Omicron’dan mı türüyor?

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Omicron varyantı hakkında yeni verileri açıklamaya devam ediyor. Bu varyantın bir alt türü olarak duyurulan “BA.2” varyantı hakkında değerlendirmelerde bulunan DSÖ’ye bağlı TAG-VE (Kovid-19 Virüsünün Evrimine Daire Teknik Danışma Grubu), şunları kaydetti: “Omicron’un alt varyantı olarak BA.1 ve BA.2 varyantları karşımıza çıkıyor. Bu iki alt varyantın yayılma hızlarına baktığımızda BA.2’nin daha çok endişe verdiği belirlenmiştir. Omicron ve alt varyantları, yakından izlenmektedir.” 

“Omicron, dünyanın en yaygın varyantı” 

TAG-VE, Omicron’un şu anda dünyadaki en yaygın varyant olduğunu belirterek sözlerine şu şekilde devam etti: “Küresel verilere göre vaka ve ölüm örneklerini inceliyoruz. Dünyadaki vaka sayılarının son bir haftada yüzde 21 oranında; ölüm sayılarının da aynı dönemde yüzde 8 oranda azaldığını görüyoruz. Bu düşüş bölgelere göre ayrıldığında Doğu Akdeniz’de yüzde 4, Avrupa’da yüzde 5, Amerika’da yüzde 9, Güneydoğu Asya’da yüzde 37 ve Batı Pasifik’te de yüzde 29 düşüş yaşandığını söyleyebiliriz.” 



“BA.2’nin hızlı büyümesinin ilk sonucu hızlı yayılması” 

“BA.2’nin BA.1’e göre daha fazla enfeksiyon gösterdiğini de görüyoruz. BA.2’nin genetik diziliminde bulunan başak proteinleri ve amino asitleri, BA.1’in dizilimlerinden oldukça farklı. Araştırmalarımıza göre BA.2’nin büyüme hızı ve oranı, BA.1’den daha yüksek. Şu anda bunun sebeplerini araştırıyoruz. BA.2’nin hızlı büyümesinin bilinen ilk sonucu ise hızlı yayılması. Öte yandan Omicron ve alt varyantlarına karşı en az iki doz aşı yaptırmak, korunmak konusunda temel sağlıyor. Bunlara ek olarak güçlendirici doz aşı yaptırmak da bağışıklık sistemini büyük oranda destekliyor.” 

Bir haftada 12 milyon vaka ortaya çıktı 

Dünya genelinde son bir haftada 12 milyon yeni vaka ortaya çıktı. Aynı dönemde 67 bin kişi koronavirüs sebebiyle hayatını kaybetti. 

Yorumlar (0)