DSÖ’den korkutan rapor! Dünyada kaç insanın temiz hava soluduğu açıklandı

Her yıl Dünya Sağlık Günü olarak kutlanan 7 Nisan öncesinde çarpıcı bir rapor yayınlayan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünya nüfusunun yalnızca yüzde 1’inin temiz hava soluyabildiğini açıkladı. 

SAĞLIK 05.04.2022, 09:51
DSÖ’den korkutan rapor! Dünyada kaç insanın temiz hava soluduğu açıklandı

DSÖ’nün tüm dünyayı ilgilendiren dikkat çekici raporunda, dünya halklarının neredeyse tamamının olumsuz hava koşullarına maruz kaldığı tespit edildi. DSÖ konuyla ilgili olarak bazı ülkelere de çeşitli önerilerde bulunarak insanlığın karşı karşıya olduğu tehlikeye vurgu yaptı. 

117 ülkenin hava standartlarına bakıldı

Gerçekleştirilen geniş çaplı araştırmada 117 ülke detaylı bir şekilde incelendi. 6 bini aşkın kentin hava kalitelerinin değerlendirildiği raporda korkutan sonuçlara rastlandı. Yapılan açıklamada dünya halklarının yalnızca yüzde 1’inin temiz havaya erişebildiği aktarılırken, yüzde 99’luk kesimin ise olumsuz hava koşullarına maruz kaldığı duyuruldu. İnsan sağlığına ciddi zararlar oluşturabilen bu durum için bazı ülkelerin hızlı bir şekilde hareketi geçmesi gerektiği belirtildi. 

Orta ve daha az gelirli ülkelerde daha sık görülüyor

Araştırılan ülkeler ve kentlerin hemen hemen tamamında, havanın azot dioksit gibi zararlı maddeleri bünyesinde barındırdığı tespit edildi. Havada görülen bu durumun, orta ve daha az gelire sahip olan ülkelerde daha sık bir şekilde görüldüğünün de altı çizildi. 

Zararlı maddeler 11 senede 6’ya katlandı

Havanın içinde yer aldığı açıklanan zararlı maddelerin ne kadar çok olduğunu da inceleyen DSÖ, PM2,5 ve PM10’nun ortalama 2 bine yakın kentte son 11 sene içinde yaklaşık 6 misli arttığını duyurdu. Bu madde parçacıklarının insan bünyesine ciddi zararları olduğu ve özellikle soluma yoluyla felce kadar varan tehlikeli rahatsızlıklara yol açabileceği bildirildi. 

DSÖ’den ülkelere çağrı geldi

Yayımlanan raporda ülkelere de önemli bir çağrı yapılarak, “Hava kalitesini sık sık ve istikrarlı bir şekilde gözlemleme”, “Olumsuz hava koşullarının sebeplerini keşfetme”, “İnsanları temel günlük ihtiyaçlar için çevre dostu olarak adlandırılan enerji tüketimine yönlendirme”, “Kentlerde kişisel araç kullanımı ortalamasını düşürme ve daha çok toplu taşıma imkânlarını arttırma”, “Yenilenebilir enerji üretimine müsait olan konut konusunda çeşitli politikaları izleme”, “Bölgesel atık yönetimi alanında teşkilatlanma ve gelişme” ve “Zirai atıkların yakılmasını düşürme” başlıkları altında öneriler sıralandı. 

Çevre sorunları milyonlarca insanı hayattan koparıyor

DSÖ, yayımladığı raporda dikkat çekici bir başka bilgi daha paylaşarak, önlenebilir seviyede bulunan çevre sorunları sebebiyle her sene dünya genelinde 13 milyonu aşkın insanın hayatını kaybettiği aktarıldı. 7 Nisan Dünya Sağlık Günü’ne sayılı saatler kala bir kez daha devlet yönetimlere seslenen DSÖ, ‘hem insanın hem de doğanın sağlığını koruma’ mesajı verdi. Gerçekleştirilen araştırmada görüşlerini paylaşan DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, dünyada hızla artan enerji tüketimi sebebiyle görülen olumsuz hava koşullarının endişe verici olduğunu ve çevre dostu olarak adlandıran enerji ürünlerinin daha büyük bir önem ve anlam kazandığını dile getirdi. 

“Hepimize ciddi mesajlar veriyor”

Ülkelerin acil ve titiz bir çalışma eşliğinde harekete geçmesi gerektiğini aktaran Ghebreyesus, “Yüksek oranda seyreden fosil yakıt ücretleri ile günümüzde pek çok sağlık sorunlarının değerlendirilmesinin önemi, tüm dünyanın fosil yakıtlara ilerleyen süreçlerde çok daha düşük seviyede muhtaç olmasının şart olduğunu ve bu konuda bir adım atılması gerektiği yönünde hepimize ciddi mesajlar veriyor” şeklinde konuştu. 

Yorumlar (0)