DSÖ uyardı: Son 2 haftanın vakası ilk 6 aydan daha fazla!

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Adhanom Ghebreyesus, dünyada son 14 gün içerisinde salgının ilk 6 ayına kıyaslandığında çok daha fazla koronavirüs vakasının görüldüğünü söyledi.

SAĞLIK 04.05.2021, 10:55 04.05.2021, 17:10
DSÖ uyardı: Son 2 haftanın vakası ilk 6 aydan daha fazla!

Ghebreyesus düzenlemiş olduğu basın toplantısında aşının dağıtımı ve dünyada vaka seyrinin yüksek olduğu ülkelere ilişkin açıklamalarda bulundu. Brezilya ve Hindistan vakalarının geçtiğimiz hafta tespit edilen koronavirüs vakalarının yarısından daha fazlasını oluşturduğu bilgisini paylaşan Ghebreyesus, “Fakat dünyada birçok yerde hassas durumla karşı karşıya olan birçok başka ülke de bulunuyor.” dedi.

Hindistan ve Brezilya’da koronavirüs…

Hindistan’da son 1 günde 209 bin 468 yeni enfekte kişi belirlenirken, bin 626 kişi ise virüsten dolayı yaşamını yitirdi. Brezilya’da ise son durumda 1 günde 28 bin 935 yeni vaka belirlendi. Bin 210 kişi koronavirüsten yaşamını yitirdi.

Brezilya ve Hindistan’da bulunanların başka ülkelerde de olabileceğine işaret eden Ghebreyesus, “Dünya Sağlık Örgütü’nün koronavirüs salgınının başlangıcından bu zamana dek belirlediği önlemler alınmadığı müddetçe bu iki ülkede olanlar dünyanın diğer ülkelerinde de olabilir.” şeklinde konuştu.

Ghebreyesus, Dünya Sağlık Örgütü’nün Hindistan’a, laboratuvar malzemeleri, oksijen ve mobil hastaneler de dahil olacak şekilde kritik malzeme ve ekipmanları sağladığını kaydetti.

İsveç’ten 1 milyon doz aşı bağışı

İsveç’in gelir düzeyinin ne olduğuna bakılmaksızın bütün ülkelere koronavirüs aşısında eşit erişimin sağlanmasını amaçladığı dünya çapındaki girişim COVAX’a 1 milyon doz aşının bağışlandığını kaydeden Ghebreyesus, “Bugün İsveç Kalkınma Koordinasyonu Bakanı Per Olsson Fridh ile görüşme yaptım ve bana İsveç’in COVAX’a 1 milyon dozluk AstraZeneca aşısını bağışladığını ifade etti.” dedi.

G7 ülkelerine çağrıda bulundu 

Ghebreyesus, COVAX’ın şimdiye dek 121 ülkeye yaklaşık olarak 50 milyon dozluk aşı ulaştırdığını fakat ciddi tedarik sorunlarıyla karşı karşıya olduğunu kaydetti. Aşı tedariğinde sorunun büyük ekonomilerin yöneticileri tarafından çözüleceğini ifade eden direktör, “Koronavirüs araç hızlandırıcısına erişim şu anda 19 milyar dolar tutarında bir finansman açığıyla karşı karşıya ve bütün dünyadaki yetişkinleri aşılamak için senelik 35-45 milyar dolara daha ihtiyacımız var. G7 ülkelerince bu fonların büyük bir kısmı kendileri tarafından harekete geçirilebilir ve dünyadaki koronavirüs aşısını hızlandırmak amacıyla küresel çabaya öncülük edebilirler.” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)