DSÖ son iki yılın bilançosunu açıkladı

DSÖ, 2020 ve 2021 yıllarında görülen yaklaşık olarak 15 milyon can kaybının koronavirüs ile direkt veyahut dolaylı ilişkisi olduğunu bildirdi.

SAĞLIK 05.05.2022, 18:20
DSÖ son iki yılın bilançosunu açıkladı

DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) tarafından gerçekleştirilen yazılı açıklamada, son iki senede koronavirüsten kaynaklanan 'ek ölüm oranı' hesaplamalarının neticeleri paylaşıldı.

Söz konusu oranın, direkt olarak koronavirüs kaynaklı ölümlerin yanı sıra salgının sağlık sistemi ve topluma negatif etkilerinden dolayı ağırlaşan veyahut tedavisi zorlaşan rahatsızlıklardan kaynaklanan ölümlerin de ilave edilerek hesaplandığı belirtildi.

Hesaplamaya göre, Ocak 2020'den Aralık 2021'e kadar dünya çapında koronavirüs, direkt ve dolaylı olarak toplamda 13,3 milyon ila 16,6 milyon arasında can kaybına sebep oldu.

Ölüm vakalarının yüzde 68'i yalnızca 10 ülkede

Ek ölümlerin yüzde 84'lük kısmı Amerika, Avrupa ve Güneydoğu Asya bölgelerinde saptanırken, toplam vefat sayısının yüzde 68'i yalnızca 10 ülkede görüldü.

Toplam ek vefat sayısının yüzde 81'lik kısmını orta gelirli, yüzde 4'lük kısmını düşük ve yüzde 15'lik kısmını ise yüksek gelirli ülkeler oluşturdu.

Vefat sayılarının cinsiyet dağılımında erkekler yüzde 57 olarak tespit edilirken, kadınlar ise yüzde 43'te kaldı.

"Sağlık sistemleri kuvvetlendirilmeli"

Örgütte genel direktör olarak görev yapan Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, bahse konu çarpıcı verilerin global salgının etkisini açık bir şekilde gösterdiğinin altını çizerek, "Üye ülkelerin, kriz dönemlerinde temel sağlık hizmetlerini devam ettirebilecek nitelikli sağlık sistemine bolca yatırım yapmaları gerekmektedir." dedi.

Ghebreyesus, sağlık sistemlerinin kuvvetlendirilmesi hususunda DSÖ'nün üye ülkelere verdiği desteği devam ettirmekte kararlı olduğuna işaret etti. 

Yorumlar (0)