DSÖ, sıtma aşısına onay verdi 

DSÖ, Sahra Altı Afrikası’nda çocuk ölümlerine sebep olan sıtma hastalığının aşısına ilk kez onay verdi. 

SAĞLIK 07.10.2021, 08:19
DSÖ, sıtma aşısına onay verdi 

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Cenevre’deki merkez binasında konferans düzenledi. Burada konuşan Genel Direktör Dr. Tedros Adhanım Ghebreyesus, Afrika’da çocuk ölümlerine sebep olan sıtma hastalığına karşı geliştirilen aşıya onay verildiğini belirterek sıtma ve aşısı hakkında bilgilendirmelerde bulundu. 

Kariyerine “sıtma araştırmacısı” olarak başladı 

Ghebreyesus, kariyerine sıtma araştırmacısı olarak başladığını ve bu hastalığın hem eski hem de oldukça korkunç olduğunu belirtti. “Buna karşı geliştirilen bir aşı görmeyi çok istiyordum.” şeklinde konulan Genel Direktör, sıtma ile mücadelenin son zamanlarda azaldığını ifade ederken her sene ortalama 200 milyon vaka ve 400 bin ölümün yaşandığını aktardı. 

“Sıtma aşısı, hastalık karşısında oldukça önemli” 

DSÖ ve ortakları, sıtmaya karşı yeni geliştirilen “RTS,S/AS01” aşısının pilot denemelerinin 2019 senesinde başladığını ve denemeler sonucunda elde edilen verilere göre aşının hem güvenli hem de sıtmaya karşı etkili olduğunu kaydetti. 



Ghebreyesus, konuyla ilgili şunları ifade etti: “Covid-19’dan farklı olarak sıtma hastalığının tek çözümü aşı değil. Ancak yine de geliştirilen aşı, sıtmayı önlemek için oldukça güçlü bir unsur. Aşının geliştirilmesi, 30 seneden uzun sürdü. Fakat sonunda geliştirildi. Bu aşı ile insanların kaderi ve tarihin gidişatı değişecek. Bu aşı, dünyaya bir hediye. Değeri ise en çok Afrika’da hissedilecek.” 

Faz-3 çalışması 2017’de tamamlanmıştı 

Sıtma aşısının faz-3 çalışmaları 2017 senesinde tamamlanmış ve pilot uygulaması da 2019 senesinde Malavi’de başlamıştı. DSÖ’nün onayının ardından “Küresel Aşı ve Aşılama Birliği” tarafından da onay alacak olan aşının sıtma hastalığı görülen ülkelere dağıtılması bekleniyor. 

Sıtma hastalığı 

Parazit taşıyan sivrisineklerin, çocuklar başta olmak üzere insanları sokması ile bulaşan ve ortalama 7 günlük kuluçka süresinin ardından ortaya çıkan bu hastalıkta Covid-19 belirtileri olan terleme, titreme, ateş, kas ağrısı, bulantı, kusma, baş ağrısı, halsizlik gibi durumlar gözlemleniyor. Ölümcül hastalıkların başında gelen ve ortalama her 2 dakikada bir çocuğun ölümüne sebep olan hastalık en çok Afrika’da görülüyor. 

Yorumlar (0)