DSÖ raporu paylaştı: Türkiye ilk sırada!

Aşırı kilo sorununun 13 farklı kanser türüyle ilişkili olduğunu bildiren Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Avrupa bölgesinde bu alanda Türkiye'nin ilk sırada yer aldığını kaydetti.

SAĞLIK 03.05.2022, 23:46 Hakan Öksüz
DSÖ raporu paylaştı: Türkiye ilk sırada!

Obezite sorununa ilişkin raporunu yayımlayan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bu alanda Avrupa bölgesindeki en riskli ülkenin Türkiye olduğunu aktardı. Türkiye'deki yetişkinlerin yüzde 66,8'inin aşırı kilolu olduğunu bildiren DSÖ, "Obezite, 13 farklı kanser türünü tetikliyor." değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa'nın yüzde 59'u aşırı kilolu!

Raporda aşırı kilolu insanların sayısının nüfusa oranla en fazla olduğu diğer ülkelerin Malta, İsrail ve İngiltere olduğu kaydedildi. Avrupa kıtasındaki yetişkinlerin ortalama yüzde 59'unun aşırı kilolu olduğunu bildiren DSÖ, özellikle sosyo-ekonomik olarak daha düşük seviyede bulunan ailelerde obezite sorunlarının daha sık olduğunu aktardı.

En az 200 bin kanser vakası obeziteyle bağlantılı!

Rapora göre kıtadaki obezite sorunu özellikle Doğu Avrupa ve Akdeniz bölgelerinde bir hayli yaygın. Obezite sorununun en düşük olduğu ülkelerin Tacikistan, Özbekistan ve Kırgızistan olduğu kaydedildi. 13 değişik kanser türünün obeziteyle iliişkili olduğu kaydedildi. Bir yıl içinde tanı konulan en az 200 bin kanser vakasının aşırı kiloyla bağlantılı olduğu aktarıldı.

Edinilen bilgilere göre Avrupa genelinde obezite kaynaklı olarak yılda yaklaşık 1 milyon 200 ölüm vakası meydana geliyor.

Yorumlar (0)