DSÖ raporu paylaştı: Bulaşıcı olmayan hastalıklara dikkat

Son dönemlerde bulaşıcı olmayan hastalıklarda yükseliş görüldüğüne dikkat çeken Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bu durumun neden olduğu tehlikelere karşı uyarıda bulundu.

SAĞLIK 19.05.2023, 16:21
DSÖ raporu paylaştı: Bulaşıcı olmayan hastalıklara dikkat

DSÖ, koronavirüs pandemisinin etkisine dair yeni rakamlar ve sağlıkla ilgili sürdürülebilir kalkınma hedeflerine yönelik ilerleme noktasında en son verileri kapsayan, 2023 Dünya Sağlık İstatistikleri verilerini paylaştı.

“Müdahale çağrısı yapıldı”

2022 yılına kadar olan verileri bulunduran raporda, 2000-2015 seneleri arasında görülen eğilimlerle göre, son dönemlerde sağlık sektöründe ilerlemede durgunluk yaşandığı aktarıldı.

Bulaşıcı olmayan hastalıkların riskine karşı uyarıda bulunulurken, bu hususta ortak müdahale çağrısı yapıldı.

Koronavirüs sebebiyle 2020-2021 seneleri arasında dünya çapında 336,8 milyon kişi hayatını kaybetti.

2000 yılından bugüne kadar anne ve çocuk sağlığında gelişmeler meydana gelirken çocuk ölümleri yarı yarıya, anne ölümleri ise üçte bir oranında düşüşe geçti.

Sıtma, tüberküloz ve HIV gibi bulaşıcı hastalıkların görülme oranı düşerken bu durum 2000 yılında 67 olan ortalama yaşam süresinin 2019 senesinde 73'e yükselmesine katkı sağladı.

90 milyon ölümün nedeni olabilir

Dünya üzerinde sağlıkta meydana gelen gelişmelere rağmen bulaşıcı olmayan hastalıkların sebep olduğu ölümlerin oranı her sene istikrarlı biçimde artış gösterdi. Bulaşıcı olmayan hastalıklar mevcut durumda her sene yaşanan ölümlerin dörtte üçüne sebep oluyor.

Bu eğilimin sürmesi durumunda, 2050 yılına kadar her sene gerçekleşen 90 milyon ölümün ortalama yüzde 86'sı kadarının bulaşıcı olmayan hastalıkların neden olabileceği tahmin ediliyor. 2019 yılından bugüne kadar, bulaşıcı olmayan hastalıklar sebebiyle meydana gelen ölümlerde ortalama yüzde 90'lık yükseliş yaşandı.

Yorumlar (0)