DSÖ Maymun Çiçeği virüsünün adını değiştirecek: İşte yeni ismi...

ABD basınındaki haberlere göre Dünya Sağlık Örgütü Maymun Çiçeği hastalığının ismini "MPOX" olarak değiştirmeyi düşünüyor.

SAĞLIK 23.11.2022, 13:21
DSÖ Maymun Çiçeği virüsünün adını değiştirecek: İşte yeni ismi...

Bugün açıklanması beklenen karar, DSÖ'nün Maymun Çiçeği virüsünün yeni ismi için önerileri değerlendirmek amacıyla yaz boyunca yaptığı anlaşmayı izliyor.

Maymun Çiçeği gidiyor MPOX geliyor

Politico'ya bilgi aktaran üç kişinin ifadelerine göre DSÖ geleneksel olarak, uluslararası acil sağlık durumlarının ilanı ve sonra ülkeler tarafından tek tek benimsenen hastalıklara isimler önerilmesi dahil halk sağlığı meselelerinde küresel bir koordinatör olarak hareket ediyor.

Fakat Biden yönetimi, virüsün isminin - özellikle beyaz olmayanlar arasında - damgalamayı derinleştirdiğinden kaygı duyduğunu aktardı. 

Bu sebeple ABD basınındaki iddialara göre, Dünya Sağlık Örgütü Maymun Çiçeği hastalığının ismini "MPOX" olarak değiştirmeyi düşünüyor.

"Irkçı klişeleri canlandırıyor"

Halk sağlığı uzmanları da benzer biçimde, 1958'de keşfedildiğinde maymun çiçeği ismini alan virüsün Afrika ile ilgili ırkçı klişeleri canlandırdığını ve küresel tepkiye zarar verdiğini belirttiler.

Bir grup bilim insanı, Haziran ayında paylaştıkları ortak bir bildiride , "Mevcut küresel salgın kapsamında, bu virüsün Afrikalı olduğuna ilişkin devamlı olarak atıfta bulunulması ve isimlendirilmesi sadece yanlış değil, aynı şekilde ayrımcı ve damgalayıcıdır" şeklinde yazmıştı.

Yorumlar (0)