DSÖ: Koronavirüs salgını "bitmekten oldukça uzak"

DSÖ, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının Asya-Pasifik bölgesinde henüz bitmekten “çok uzak” olduğunu ve ülkeler tarafından alınan mevcut önlemlerin sadece virüsün yayılmasını engellemek için zaman kazandırdığını söyledi.

SAĞLIK 31.03.2020, 14:29 31.03.2020, 15:33
DSÖ: Koronavirüs salgını "bitmekten oldukça uzak"

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Batı Pasifik Bölge Direktörü Takeshi Kasai, bugün yaptığı basın toplantısında yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınına yönelik değerlendirmelerde bulundu. Takeshi Kasai, alınan tüm önlemlerle bile salgının devam ettiği sürece bulaşma riskinin ortadan kalkmayacağını söyledi.

"Salgın bitmekten oldukça uzak"

Salgının Asya'da neredeyse yok olup gittiğine yönelik düşünceleri sertçe eleştiren Kasai, "Açık olayım. Salgın, Asya ve Pasifik'te bitmekten oldukça uzakta. Bu uzun vadeli bir savaş olacak ve gardımızı düşürmemeliyiz.” şeklinde konuştu.

Kasai, vaka sayısı gitgide azalan ülkelere seslenerek, önlemlerin sürdürülmesi gerektiğini, aksi takdirde salgının yeni bir dalga ile karşılaşılabileceği uyarısını yaptı.

Dayanışma çağrısı

Büyük ölçekli topluluk bulaşımları ile mücadeleye devam etmek için her ülkeye ihtiyaçları olduğunu söyleyen ve dayanışma çağrısı yapan Kasai, "Pasifik Adası'ndaki (Mikronezya ve Fiji gibi) sınırlı kaynaklara sahip ülkeler bu anlamda öncelikli. Çünkü (bu ülkeler) tanılar için diğer ülkelere numune göndermek zorunda kalıyorlar ve ulaşım kısıtlamaları bunların işini daha da zorlaştırıyor." değerlendirmesinde bulundu.

"Hiçbir ülke güvende olmayı beklemesin"

DSÖ Teknik Danışmanı Matthew Griffith de konuya dair, koronavirüsün sonunda her yere ulaşacağı için herhangi bir ülkenin güvende olmayı beklememesi gerektiğini söyledi.

Griffith, Singapur ve Güney Kore'deki vakaların yurt dışına seyahat eden insanlardan ortaya çıktığını gerekçe göstererek, "bu bölgedeki ülkeler eğrinin nasıl düzleştirileceğini (salgının kontrol altına alınması) gösterirken, salgınlar yeni yerlerde ortaya çıkmayı sürdürüyor ve yurt dışı kaynaklı vakalar endişe olmaya devam ediyor." şeklinde konuştu.

Salgının odak noktasının şu anda Avrupa üzerinde olduğunu kaydeden Griffith, bunun muhtemelen diğer bölgelere kayacağını söyledi.

Yorumlar (0)