DSÖ: “Güçlendirici aşı dozlarına şu an ihtiyaç yok” 

Dünya Sağlık Örgütü, mevcut varyasyonlar ve veriler ışığında koronavirüs ile mücadele için şu anda ek doz aşıya gerek olmadığını belirtti. 

SAĞLIK 19.08.2021, 09:29 20.08.2021, 09:37
DSÖ: “Güçlendirici aşı dozlarına şu an ihtiyaç yok” 

Covid-19 salgını ile mücadele kapsamında dünya genelinde aşılama çalışmaları hız kazanmış durumda. Aşı karşıtlığını önlemek ve insanları aşı olmaya teşvik etmek amacıyla kimi yerlerde aşı olduğunu ibraz edenlere yiyecek ve içecek verilirken kimi yerlerde de para ödülü veriliyor. Sonbahara girmeden önce dünya nüfusunun büyük kısmını aşılamaya çalışan uzmanlar 4. dalgaya karşı “güçlendirici doz” adı altında yeni bir aşının yapılıp yapılamayacağını tartışırken Dünya Sağlık Örgütü, konuşmalara son noktayı koydu. 



“Hatırlatıcı doza lüzum yok” 

Dünya Sağlık Örgütü, mevcut varyasyonlar ve vaka-ölüm verileri göz önünde bulundurulduğunda “güçlendirici doz” ya da “hatırlatıcı doz” olarak belirtilen yeni bir doz aşının şu anda gerek olmadığını belirtti.  

Yüksek gelirli ülkelerde uygulanan güçlendirici aşı dozlarına atıfta bulunan DSÖ’den Kıdemli Danışman Bruce Aylward, “Dünyada şu anda yeterince aşı var ama bunlar doğru yerlere sırasıyla gönderilmiyor.” şeklinde konuştu. Tam aşılı olan kişilere yeni bir doz aşı uygulanmadan önce dünyadaki “en savunmasız” kişilere ilk ve ikinci doz aşılarının uygulanması gerektiğini dikkat çeken Aylward, “Biz ise bu durumdan çok uzağız.” ifadelerini kullandı. 



ABD’de 3’üncü doz uygulaması 20 Eylül’de başlayacak 

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) ve Ulusal Sağlık Enstitüleri (NIH) tarafından yapılan ortak açıklamaya göre ABD’de uygulanan ikinci doz aşıların üzerinden 8 ay geçen kişiler, 3’üncü dozu yaptırabilecek. Pfizer/BioNTech ve Moderna aşılarından birinin yaptırılmasının önerildiği ülkede 3’üncü doz uygulamaları 20 Eylül 2021’de başlayacak. ABD’nin bu tutumuna karşın Türkiye başta olmak üzere birkaç yabancı ülkede üçüncü doz aşılaması çoktan başlamış durumda. 

Yorumlar (0)