DSÖ, dünyanın “iyileşmeye başladığını” açıkladı

DSÖ, koronavirüs pandemisinde 2022’nin başından bu yana artış gösteren vaka ve ölüm sayılarının son iki haftadır düşüşte olduğunu duyurdu.

SAĞLIK 07.04.2022, 11:11 07.04.2022, 18:02
DSÖ, dünyanın “iyileşmeye başladığını” açıkladı

2 seneden uzun zamandır devam eden koronavirüs pandemisinde 2022’nin ilk günlerinden bu yana dalgalı seyir hakimdi. Konuyla ilgili sık sık toplanan Dünya Sağlık Örgütü sonunda milyonlarca insanın beklediği haberi verdi. DSÖ’nün son raporuna göre vaka ve ölü sayıları küreselde yüzde 16 oranında düşüş kaydetti. Bu haftanın verilerini içeren raporda toplam can kaybının ise hala 26 binin üzerinde olduğu belirtildi. BM bünyesinde faaliyetlerde bulunan DSÖ, dünyanın tüm ülkelerinde vaka sayılarında azalma yaşandığını duyurdu. 

Çoğu ülke koronavirüs testini durdurdu

O raporda yer alan açıklamaya göre pek çok ülke, koronavirüs testi alımını durdurdu. Bu da vakaların artık fark edilmeden bulaşmaya devam ettiğinin bir tür göstergesi. Ülkelerin verdiği sayılarda belirsizlik yaşandığını duyuran örgüt, ülkeleri bu konuda uyardı. Omicron varyantının alt varyantı olan BA.1’in ve BA.2’nin yakın takip edildiği belirtildi. BA.2 ilk kez ocak ayında İngiltere’de tespit edilmişti. O dönemde açıklamalarda bulunan DSÖ, yeniden birleşme aşamasında olan Omicron’un önceki mutasyonlara oranla 10 kat daha hızlı bulaşabildiğini ancak yine de bunu kesin olarak söylemek için veriye ihtiyaç olduğunu dile getirmişti. Ancak ülkelerin test işlemini durdurması, DSÖ’ye güncel veri akışını sağlamıyor. 



“Önlemlerin hızlı kaldırılmaması gerek”

Pek çok ülkenin koronavirüs önlemlerini çok hızlı şekilde kaldırdığını, artık sağlık bakanlıkları tarafından hasta takibinin de yapılmadığını paylaşan DSÖ, test ve takiplerin rafa kaldırılmasının yeni vakaların çok daha hızlı ve kolay ortaya çıkmasına zemin hazırladığını; tedbirlerin asla hızlı şekilde kaldırılmaması gerektiğini belirtti. İngiltere’de geçtiğimiz hafta her 13 kişiden birinin hastalığa yakalandığı verisi, Ulusal İstatistik Kurumu tarafından aktarılmıştır. Koronavirüs vakalarının ülkede rekor düzeye ulaştığı bildirilmişti. Aynı zamanda İngiltere’de bu açıklamanın yapıldığı gün, ülkedeki hızlı test uygulaması da kaldırılmıştı.

Çin’de karantina uygulamaları devam ediyor

Avrupa ve ABD’de bunlar yaşanırken Asya Kıtası’nda vakalar artmaya devam ediyor. Çin’de yeni bir salgın dalgası etkili olurken kitlesel testler uygulanmaya başlandı. Şanghay yetkilileri, Omicron’un yeni bir alt varyantını tespit etti. 90 binden fazla vaka çıkaran ancak can kaybı yaşamayan şehirde yüksek artış sebebiyle iki aşamalı karantina uygulanmaya başlandı. Ülkede “sıfır koronavirüs” politikası devam ederken şüpheli vakalar ve temaslı kişiler zorla karantinaya alınıyor. Özellikle testi pozitif çıkan çocuklar, yaşları kaç olursa olsun ailelerinden ayrı şekilde karantinaya alınıyor. Bu durum geçtiğimiz günlerde büyük tepkiye sebep olmuştu.

Yorumlar (0)