DSÖ'den tedirgin eden açıklama: 'Salgın bitmekten çok uzak'

DSÖ genel direktörü Ghebreyesus, Berlin'de düzenlenen Dünya Sağlık Zirvesi'nde KOVID-19 pandemisinin "bitmekten çok uzak" olduğunu açıkladı. ‘Salgın ne zaman bitecek?’ sorusuna cevap veren Ghebreyesus, “Dünya, sona erdirmeyi seçtiğinde salgın sona erecek. Bu, elimizde. İhtiyacımız olan bütün her şeye sahibiz fakat Dünya bu araçları kullanmadı” sözlerini kullanırken, “Haftada 50 bin dozla salgın bitmekten oldukça uzak. Bildiğiniz üzere bu sene sonuna kadar her ülkenin nüfusunun yüzde 40'ını aşılamayı planladık” şeklinde konuştu.

SAĞLIK 26.10.2021, 11:48
DSÖ'den tedirgin eden açıklama: 'Salgın bitmekten çok uzak'

DSÖ Genel Direktörü Dr. Ghrebreyesus, Almanya'nın başkenti Berlin'de gerçekleştirilen Dünya Sağlık Zirvesi'nde açıklamalarda bulundu.

“Salgın, bitmekten çok uzak”

Zirvede ‘Salgın ne zaman bitecek?’ şeklindeki soruya cevap veren Ghebreyesus, Kovid-19 pandemisinin "bitmekten çok uzak" olduğunu ifade etti.

"Virüsler hızlı bir şekilde hareket eder, fakat veriler daha hızlı hareket edebilir. Doğru bilgilerle topluluklar ve ülkeler ortaya çıkan tehlikelerin önünü alabilir ve yaşam kurtarabilir” sözlerini kullanan Genel Direktör, “Yoğun tarım uygulamaları, iklim değişikliği, ormansızlaşma ve kentleşme salgın risklerini artırıyor” açıklamasını yaptı.

- Salgın ne zaman bitecek?

Tedros, ‘Salgın ne zaman bitecek?’ şeklindeki soruya şöyle cevap verdi:

“Yanıtım; 'Dünya, sona erdirmeyi tercih ettiğinde pandemi sona erecek'. Bu, elimizde. İhtiyacımız olan bütün her şeye sahibiz, etkili tıbbi araçlar ve etkili halk sağlığı araçları. Fakat bu araçları Dünya kullanmadı, neredeyse haftada 50 bin dozla pandemi bitmekten oldukça uzak. Bildiğiniz üzere bu sene sonuna kadar her bir ülkenin nüfusunun yüzde 40'ını aşılamayı planladık”

G20 ve yüzde 40 aşı oranına ulaşan ülkelerin, Kovid-19 aşı sırasında aşı ihtiyacı olan diğer ülkelere sıralarını vermesi gerektiğini ifade eden Dr. Tedros, salgının üstesinden böyle gelinebileceğini belirtti.

Aşı dağıtımındaki adaletsizlik

Dr. Ghebreyesus, ülkelerden bazılarının üçüncü bir doz uygulamasına ilerlediğini, fakat daha az gelişmiş ülkelerde nüfusun önemli bir bölümünün ilk dozu dahi almadığını aktararak, aşı dağıtımında eşitsizliğe eleştirilerde bulundu. Normale dönüşün aşıların zengin ve fakir ülkeler arasında adil bir biçimde dağıtılmasına bağlı olduğuna vurgu yapan Ghrebreyesus, gelecek dönemde daha çok pandemi olacağı konusunda uyarılarda bulundu.

Yorumlar (0)