DSÖ'den Omicron varyantı hakkında sevindiren haber

Dünya Sağlık Örgütü, dünyayı ayağa kaldıran yeni varyant Omicron hakkında yeni bir açıklamada bulundu. DSÖ, bu varyanta yakalananların arttığını fakat bu varyanta sahip olup da ölen olmadığını dile getirdi. 

SAĞLIK 03.12.2021, 18:15
DSÖ'den Omicron varyantı hakkında sevindiren haber

Geçtiğimiz günlerde Güney Afrika’da ortaya çıkan ve hızlı şekilde yayıldığı tespit edilen yeni varyant Omicron hakkında hemen her gün yeni bir durum ortaya çıkıyor. Yeni varyantı belirleyen ve sonrasında ismini koyan Dünya Sağlık Örgütü, varyantın belirtileri hakkında açıklamalarda bulunmuştu. Güney Afrikalı bir doktorun açıklamalarını yineleyen ve belirtilerin diğer varyantlarla aynı olduğunu aktaran DSÖ, bugün ise Omicron ile ilgili yeni bir açıklama yaptı. 

“Henüz ölen yok” 

Dünya Sağlık örgütü (DSÖ) Sözcüsü Christian Lindmeier, Birleşmiş Milletler’in (BM) Cenevre’deki merkez binasında düzenlenen haftalık basın toplantısında konuştu. Konuşması sırasında Türk haber muhabirinin Omicron varyantına karşı aşı üreticileri tarafından yapılan açıklamalar hakkında sorduğu soruyu da yanıtlayan Lindmeier, şunları dile getirdi: “BioNTech-Pfizer ve Moderna aşılarından sonra Omicron varyantı için henüz yeni bir aşı üretme aşamasında değiliz. Dünya genelinde aşı üreticilerinin şu anda böyle bir planı yok. Fakat aşı üretici firmaları, Omicron daha geniş bir alana yayılmadan önce tedbir almaları ve aşı hakkında planlama yapmaları yönünde uyardık. Erkenden uyarı yapmak, son alarm zili çalana kadar beklemekten iyidir.” 



Aşıların Omicron varyantı karşısında etkinliği bilinmiyor 

Lindmeier: “Mevcut Covid-19 aşılarının Omicron varyantı karşısında etkili olup olmadığını şu anda bilmiyoruz. Bunun belirlenmesi için zamana ihtiyacımız var. Tüm parçaları bir araya getirdikten sonra aşıların etkinliği de ortaya çıkacaktır. Fakat yine de bu yeni varyanta karşı değerlendirmeler yapmamızın zaman alacağını belirtmem gerekir. Varyant ortaya çıktığında bu süreyi 2-3 hafta olarak belirlemiştik. Bu kanımız hala geçerli.” 

“Şu anda Delta varyantı daha baskın” 

Lindmeier: “Dünya genelinde varyantın ortaya çıktığı ülkelerde gözlemlerimiz devam ediyor. Çıkan sonuçlar Dünya Sağlık Örgütü’ne bildiriliyor ve araştırmalar ile birlikte Omicron hakkında daha net bilgi sahibi oluyoruz. Adım adım ilerliyoruz ve tüm verileri göz önünde bulunduruyoruz. Şu anda Omicron varyantına yakalanan kişiler giderek artıyor. Fakat bu varyanta sahip olup da ölen herhangi bir kişi şu anda bilinmiyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne böyle bir durum raporlanmadı. Bu varyantın ne kadar ciddi olduğunu ve bulaşıcılığı hakkında bir fikrimiz yok. Araştırmalarımız devam ediyor. Şu anda dünya genelinde en baskın varyant Delta.” 

Yorumlar (0)