DSÖ'den 'maymun çiçeği virüsü' açıklaması

DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü), ilk olarak İngiltere'de tespit edilen ve ardından Avrupa ülkelerine de yayılan maymun çiçeği virüsünün şu ana dek 80 kişiyi enfekte ettiğini doğruladı.

SAĞLIK 21.05.2022, 18:15
DSÖ'den 'maymun çiçeği virüsü' açıklaması

DSÖ'nün resmi internet adresinde yayımlanan yazılı açıklamada, örgütün ülkelerden gönderilen maymun çiçeği vaka raporlarını yakından izlediği kaydedildi.

Bu çerçevede DSÖ'ye toplam 12 ülkeden bildirilen 80 dolaylarında vakanın doğrulandığı, geriye kalan 50 vakanın ise detaylı bir şekilde araştırıldığı belirtildi. 

Söz konusu açıklamada, virüsün takibi genişlik kazandıkça daha çok sayıda maymun çiçeği vakasının tespit edilebileceği ifade edildi.

İlk olarak 7 Mayıs tarihinde İngiltere'de tespit edilen maymun çiçeği virüsü, son iki hafta içinde çok sayıda ülkeye yayılım gösterdi. 

İngiltere'nin haricinde İsrail, ABD, Kanada, İsveç, İtalya, Belçika, Almanya, Portekiz ve İspanya, maymun çiçeği vakaları tespit edilen ülkeler arasında yer aldı.

İki türe ayrılıyor

Endemik bir virüsün sebep olduğu ender hastalıklardan biri olarak da bilinen maymun çiçeği, Batı Afrika ve Kongo türü olmak üzere ikiye ayrılıyor.

Bahse konu virüsün Kongo türünün yüzde 10 oranında ölüm riski bulunurken, diğer türün ise her iki vakadan birinde yüzde 1 oranında ölüme yol açtığı biliniyor.

Genel itibarıyla hayvandan insana ve ender olarak insandan insana yakın temas sebebiyle bulaşan virüs, vücutta kaşıntılı kabarcıklar ve yüksek ateşe sebep olabiliyor. 

Yorumlar (0)