DSÖ'den maymun çiçeği açıklaması

DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü), dünya genelinde 70 bini aşkın maymun çiçeği vakası bulunduğunu açıkladı.

SAĞLIK 12.10.2022, 19:51 13.10.2022, 17:31
DSÖ'den maymun çiçeği açıklaması

DSÖ'nün Cenevre'deki merkezinde gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus, koronavirüs, kolera ve maymun çiçeği salgınlarına ilişkin son durumu yorumladı.

"Haiti için endişeleniyoruz"

Tedros Adhanom Ghebreyesus, Haiti'deki kolera salgınından dolayı büyük endişe duyduklarının altını çizerek, "Vakaların yüzde 25'i 5 yaş altı çocuklardan oluşuyor. Ülkedeki durum hızlı bir şekilde değişiyor. Bundan evvel ve şimdi tespit edilenlerin haricinde bilinmeyen enfeksiyonlar var." dedi.

Örgütün kolera takibinde Haiti hükümetine yardım ettiği bilgisini aktaran Ghebreyesus, "Salgının etkili olduğu yerlerin güvenliksiz olması, bahse konu bölgelerden numune alma ve laboratuvar incelemesi gerçekleştirerek vaka doğrulamamızı zorlaştırıyor." şeklinde konuştu.

Ghebreyesus, ülkedeki yakıt probleminin de sağlık personelleri ve merkezlerinin kolerayla mücadelesini negatif yönde etkilediğine işaret etti. 

"Amerika kıtasında vakalar artıyor"

Maymun çiçeği hakkında konuşan Ghebreyesus, "Şu ana dek bize 70 bini aşkın maymun çiçeği vakası ve 26 ölüm bildirildi." dedi.

DSÖ Genel Direktörü, global maymun çiçeği vakalarında düşüşün devam ettiğini ama Amerika kıtasında vakaların arttığını belirtti.

Maymun çiçeğinin de koronavirüs gibi 'global acil durum' olmaya devam ettiğini anımsatan Ghebreyesus, ülkelere test ve izleme kapasitelerini artırma yönünde çağrı yaptı.

"Koronavirüs salgını henüz bitmiş değil"

Ghebreyesus, Dünya Sağlık Örgütü Acil Durum Komitesi'nin yarın koronavirüs üzerine toplanacağını açıklayarak, "33 ay evvel salgını global acil durum ilan ettiğimiz günden çok daha iyi bir noktadayız. Bu acil durumu tüm dünyada bitirebilecek araçlarımız mevcut ama salgın henüz bitmiş değil. Daha yapacak çok iş var." sözlerini sarf etti. 

Yorumlar (0)