DSÖ'den 'maymun çiçeği' açıklaması

DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) Genel Direktörü Ghebreyesus, maymun çiçeği virüsünün global öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu olarak görülmediğini açıkladı.

SAĞLIK 11.05.2023, 21:49 14.05.2023, 08:53
DSÖ'den 'maymun çiçeği' açıklaması

Tedros Adhanom Ghebreyesus, örgütün global sağlık problemleri gündemiyle gerçekleştirilen basın toplantısında değerlendirmeler yaptı.

Geçtiğimiz temmuz ayında dünya çapında hızlı bir şekilde yayılan maymun çiçeği virüsü sebebiyle 'uluslararası seviyede kuşku uyandıran bir halk sağlığı acil durumu' ilan ettiğini hatırlatan DSÖ Genel Direktörü, "Bahse konu virüs sebebiyle 111 ülkeden 87 bin vaka ve 140 can kaybı bize bildirildi." diye konuştu.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, maymun çiçeği virüsünde son 90 günde, evvelki 90 güne nazaran yüzde 90 oranında çok daha az vaka görüldüğünü belirtti.

DSÖ Acil Durum Komitesi'nin dün (10 Mayıs) maymun çiçeği virüsü gündemiyle bir araya geldiğini anımsatan Ghebreyesus, "Komite bana birden çok ülkede gözlenen maymun çiçeği virüsünün artık global öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu olmadığı yönünde öneride bulundu. Ben de bu öneriyi kabul ettim ve maymun çiçeği virüsünün artık global bir sağlık acil durumu olmadığını duyurmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. Fakat koronavirüs salgınında da olduğu gibi maymun çiçeği hastalığının bittiği manasına gelmiyor." şeklinde konuştu.

DSÖ Genel Direktörü, söz konusu virüsün, sürdürülebilir ve proaktif bir cevap gerektiren ciddi sağlık problemleri oluşturmayı sürdürdüğünü ve Afrika dahil bütün bölgelerde etkisini devam ettirdiğini de söyledi.



Maymun çiçeği virüsü

Endemik bir virüsün yol açtığı ender hastalıklardan biri olarak da bilinen maymun çiçeği, Batı Afrika ve Kongo türü olmak üzere ikiye ayrılıyor.

Genellikle hayvanlardan insanlara ve ender olarak insandan insana yakın temas sonucu bulaşan virüs, vücutta kaşıntılı kabarcık ve yüksek ateşe sebep olabiliyor. 

CDC'ye (ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi) göre, Ocak 2022 tarihinden beri dünya çapında 86 bini aşkın hastalık vakası bildirilirken, 119 kişi can verdi.

DSÖ, geçtiğimiz sene hastalığın ismini 'küçük düşürücü ve ırkçı' olduğu gerekçesiyle 'mpox' yapmıştı. 

'Maymun çiçeği' terimi aşamalı bir şekilde kaldırılırken, her iki adın da bir sene boyunca aynı anda kullanılacağı kaydedildi. 

Yorumlar (0)