DSÖ'den Kovid-19'un geleceğine ilişkin 3 senaryo

DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, koronavirüsün geleceğine ilişkin 3 senaryonun olduğunu kaydetti.

SAĞLIK 30.03.2022, 22:34 30.03.2022, 22:42
DSÖ'den Kovid-19'un geleceğine ilişkin 3 senaryo

DSÖ'nün Cenevre merkezinde gerçekleştirilen basın toplantısında açıklamalarda bulunan Ghebreyesus, DSÖ'nün bu yıl COVID-19'un global acil durumunu bitirmeye yönelik bugün yayımladığı programın detaylarını aktardı.

Ghebreyesus, bu yıl, söz konusu programın dünya için uygulanılabilir olduğunu belirterek, "Koronavirüs bu sene bitebilir ve bu bizim için son salgın olmalıdır." diye konuştu.

Virüsün geleceğine ilişkin 3 senaryo

Virüsün evrimine ilişkin 3 senaryo olduğunu söyleyen Ghebreyesus, "Bunların en iyi olanında, hatırlatıcı aşı dozlarına gerek duyulmayacak oranda daha az varyant göreceğiz. İkinci senaryoda koronavirüsün evrim geçirmeyi sürdürdüğünü ancak aşılamalar sayesinde ağır hastalık görülmesinin azaldığını gözlemleyebiliriz. En kötü olanında ise daha bulaşıcı ve öldürücü varyantların oluştuğunu, aşıların işe yaramadığını görebiliriz." değerlendirmesinde bulundu. 

Ghebreyesus, bahse konu senaryolar doğrultusunda DSÖ'nün programının gerçekleşmesi için her ülkenin aşılama, koronavirüs takibi, COVID-19'a karşı dayanıklı bir sağlık altyapısı, virüsle savaş araçlarına eşit erişimin tesisi ve global iş birliği hususlarına önem vermesi gerektiğinin altını çizdi.

COVID-19 ile savaş araçlarının iyi bir yönde kullanılarak pandeminin kontrol altına rahat bir şekilde alınabileceğini vurgulayan Ghebreyesus, "Tedavi ve aşıya adil ulaşımı tesis ederek çok sayıda insanı kurtarabiliriz." diye konuştu.

Afrika'nın yüzde 83'ü aşılanmadı

Ghebreyesus, bu çerçevede bu yılın ortasına kadar her ülkenin nüfusunun yüzde 70'lik kısmının aşılaması planının kritik önem teşkil ettiğini anımsatarak, "Gelişmekte olan ve gelişmiş ülkeler büyük çoğunlukla bu hedefe ulaşırken, başta Afrikalı ülkeler olmak kaydıyla çok sayıda ülke bu yüzdenin çok gerisinde kalmıştır. Afrika'nın yüzde 83'lük kısmına henüz bir doz aşı dahi vurulmadı. Bu benim adıma asla kabul edilebilir bir durum değil." dedi.

Yorumlar (0)