DSÖ'den Kovid-19 kararı: Bir dönem sona erdi

DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus, Kovid-19'un halk sağlığı acil durumuna son verildiğini duyurdu. Buna rağmen koronavirüsün halen daha sağlık tehdidi teşkil ettiğini kaydeden Ghebreyesus, uyarıda bulundu.

SAĞLIK 05.05.2023, 17:40 Hakan Öksüz
DSÖ'den Kovid-19 kararı: Bir dönem sona erdi

Kovid-19 ile küresel çapta yaşanan sağlık sorunlarına ilişkin basın toplantısı düzenleyen Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Ghebreyesus, son 3 yıldır hayatın normal akışını alt üst eden koronavirüs salgınıyla ilgili bir dönemin sona erdiği müjdesini verdi. 

"Gerçek ölüm sayısının çok daha fazla olduğunun bilincindeyiz"

Salgından dolayı yaşamını yitiren kişi sayısının yaklaşık 7 milyon olduğuna dikkat çeken Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Bu sadece DSÖ'ye bildirilen sayı. Gerçek ölüm sayısının çok daha fazla olduğunun bilincindeyiz. Kovid-19 nedeniyle küresel çapta sağlık sistemi ciddi zarar gördü. Milyonlarca kişi, temel sağlık hizmeti bile alamadı." dedi.

"Kovid-19, bir sağlık krizinden çok daha fazlasıydı"

Koronavirüs salgınının, "bir sağlık krizinden fazlası" olduğuna vurgu yapan DSÖ Genel Direktörü, "Bu salgın, sosyal etkileri bakımından oldukça yıkıcıydı. Bu dönemde ciddi ekonomik krizler yaşandı. Ticarete büyük darbe indi, seyahatler azaldı. Çok sayıda işletme kapanmak zorunda kaldı. Milyonlarca kişi, hızlı şekilde yoksulluğa sürüklendi. Okullar kapatıldı. İnsan hareketlerine sınırlama getirildi. Tüm bunlar, insan psikolojisini derinden etkileyen şeyler." ifadelerini kullandı.

"Kovid-19, artık bir halk sağlığı acil durumu değil ama..."

DSÖ Acil Durum Komitesi'nden kendisine "Kovid-19'un halk sağlığı acil durumuna son verilsin." şeklinde bir talep geldiğini kaydeden Ghebreyesus, "Bunu kabul ettim. Buna rağmen koronavirüs salgınının artık küresel bir sağlık tehdidi teşkil etmediğini söylemek için çok erken. Virüs halen daha can alıyor. Yeni varyantların ortaya çıkma riskine karşı dikkatli olmalıyız." diye konuştu. 

Yorumlar (0)