DSÖ'den Kovid-19 için "hatırlatma dozu" güncellemesi

DSÖ'ye bağlı Stratejik Danışma Grubu, Kovid-19 aşılarının kullanımı ile ilgili yol haritasında güncellemeye gitti. Hangi gruplara hatırlatma dozunun önerildiği, hangi gruplara önerilmediği açıklandı.

SAĞLIK 29.03.2023, 16:05 30.03.2023, 10:42 Hakan Öksüz
DSÖ'den Kovid-19 için "hatırlatma dozu" güncellemesi

2020'de pandemiye dönüştükten sonra geliştirilen aşılar ve alınan tedbirlerle 2 yıl içinde kontrol altına alınan Kovid-19 salgını ile ilgili Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) bir açıklama yaptı. Aktarılan bilgilere göre DSÖ'ye bağlı Stratejik Danışma Grubu (SAGE), Kovid-19 aşılarının kullanımı ile ilgili yol haritasını güncelledi.

Kovid-19 aşılamasındaki üç grup

Hastalığa yakalanma ve ölüm riski yüksek olan kişilerin korunmasına öncelik verildiği kaydedilen açıklamada Kovid-19 aşılamasındaki üç öncelikli gruptan bahsedildi. Düşük öncelikli grubun 6-17 yaş arasındaki sağlıklı çocuklardan, orta öncelikli grubun ise 50-60 yaş altı sağlıklı yetişkinlerden oluştuğu belirtildi.

Ciddi hastalık ve ölüm riski bulunanlara hatırlatma dozu tavsiyesi

Yaşlı yetişkinlerin ve kronik hastalıkları bulunanların "yüksek öncelikli grupta" yer aldığı vurgulandı. Aşılamanın asıl hedefinin, "ciddi hastalık ve ölüm riski" bulunan kişilerin aşılanması olduğu hatırlatıldı. Yüksek öncelikli grupta yer alanların son aşıdan 6 ya da 12 ay sonra "hatırlatma dozu" yaptırması tavsiyesinde bulunuldu. Düşük öncelikli grup için ise aşı önerilmedi.

Yorumlar (0)