DSÖ'den Kovid-19 açıklaması: Salgın bitiyor mu?

DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü), koronavirüs salgını sebebiyle haftalık vefat sayılarının Mart 2020 tarihinden beri en düşük düzeye geldiğini açıkladı.

SAĞLIK 14.09.2022, 20:00 16.09.2022, 11:43
DSÖ'den Kovid-19 açıklaması: Salgın bitiyor mu?

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Cenevre'de gerçekleştirdiği basın toplantısında, maymun çiçeği ve koronavirüs salgınları ile Pakistan'daki sel felaketinin sağlık hizmetleri üzerindeki etkisini yorumladı.

"Hiç bu denli iyi bir durumda olmamıştık"

Ghebreyesus, geçtiğimiz hafta COVID-19 sebebiyle yaşanan global can kayıplarının Mart 2020 tarihinden beri en düşük düzeyde olduğunun altını çizerek, "Salgını sona erdirmek için hiç bu denli iyi bir durumda olmamıştık. Sonu görüyoruz ancak henüz orada değiliz." diye konuştu.

COVID-19 ile mücadelede bitiş çizgisine varıldığı görüşünü savunan DSÖ Genel Direktörü, "Bu noktada yapacağımız en kötü şey ise durmaktır. Çok daha hızlı bir şekilde koşmalı ve bitiş çizgisini geçmeliyiz. Bu şansı şimdi değerlendirmezsek çok daha fazla varyant, belirsizlik ve ölüm risklerine yol açmış oluruz." dedi.

Ghebreyesus, DSÖ mensubu ülkelere risk grubu altındaki insanların tamamını aşılama ve yüzde 70'lik aşılama hedeflerini tutturma çağrısını tekrarladı.

Maymun çiçeğinde de düşüş sürüyor

Koronavirüs ile birlikte maymun çiçeği salgınında da global oranda düşüşün devam ettiğini kaydeden Ghebreyesus, "Tıpkı koronavirüste olduğu gibi maymun çiçeği ile mücadelede de gardımızı düşürmemek ve rahata alışmamak lazım. Bütün topluluklar ve ülkeler, şu ana dek yaptıklarını yapmaya devam etmelidir." ifadelerini kullandı.

Pakistan'daki son durumu da değerlendirdi

Ghebreyesus, Pakistan'daki sel felaketinin 1.500 dolaylarında tıbbi merkeze hasar verdiğini aktararak, milyonlarca insanın temel sağlık hizmetlerine ulaşımının olmadığına dikkat çekti.

Selin akabinde ortaya çıkabilecek salgın hastalıklara karşı DSÖ'nün çeşitli tedbirler aldığı bilgisini veren Ghebreyesus, "Sıtma, kolera ve kızamık gibi salgınlarla mücadeleye hazırlanıyor, buna ek olarak tifo ateşi, göz ve deri enfeksiyonu ile beslenme yetersizliği gibi durumlara karşı tedavi yardımı yapıyoruz." sözlerini sarf etti.

Yorumlar (0)