DSÖ'den korkutan rapor: O hastalıklar daha öldürücü!

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), kanser ve diyabet gibi bulaşıcı olmayan hastalıklar nedeniyle gerçekleşen ölümlerin, bulaşıcı hastalıklardan dolayı yaşanan ölümlerden daha fazla olduğunu bildirdi. Raporda, "Önlem alınmazsa bu durum, 21'inci yüzyılın en ciddi tehlikesine dönüşebilir." ifadelerine yer verildi. İşte detaylar...

SAĞLIK 22.09.2022, 11:00 23.09.2022, 08:53 Hakan Öksüz
DSÖ'den korkutan rapor: O hastalıklar daha öldürücü!

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yayımlanan rapord verilen bilgiler korkuttu. Raporda kanser, diyabet ve kalp rahatsızlığı gibi bulaşıcı olmayan hastalıklardan dolayı yaşanan ölümler ele alındı. Kronik solunum rahatsızlıkları, kanser ve şeker hastalığı gibi sağlık sorunları nedeniyle bir yılda ölen kişi sayısının yaklaşık 41 milyon olduğu kaydedildi.

Rapora göre 2019 yılında hayatını kaybeden 17 milyon kişi, bulaşıcı olmayan hastalıklar yüzünden yaşama veda etti. Bu grupta yer alan kişilerin 70 yaş altında olduğu belirtildi. Bulaşıcı olmayan hastalıklar nedeniyle yaşanan ölümlerin, bulaşıcı hastalıklara kıyasla daha yüksek olduğunun tespit edildiği ifade edildi.

21'inci yüzyılın en ciddi tehlikesine dönüşebilir!

Aktarılan bilgilere göre 2019 yılında bulaşıcı olmayan hastalıklar nedeniyle hayatını kaybeden kişilerin yüzde 86'sı, orta ya da düşük gelirli ülkelerde yaşıyordu. DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus'un raporda yer alan ifadesi dikkat çekti. Ghebreyesus, "Bulaşıcı olmayan hastalıklar nedeniyle gerçekleşen can kayıpları, zannedilenden çok daha fazla. Önlem alınmazsa bu durum, 21'inci yüzyılın en ciddi tehlikesine dönüşebilir." değerlendirmesinde bulundu.

DSÖ Avrupa Direktörü Kluge'den sevindiren koronavirüs yorumu!

DSÖ'nün koronavirüs salgını hakkındaki son verileri de merak ediliyor. Kovid-19'un farklı bir varyantla ortaya çıkmaması durumunda salgının tamamen sona erebileceğini kaydeden DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Dr. Hans Kluge, "Bu konuda umudumuz var. Kış ayları gelmeden herkes hatırlatma dozlarını yaptırmalı ve bağışıklığını güçlendirmeli. Yayılacak yeni varyantları hızlı şekilde tespit edebilmemiz çok önemli. Salgının sona ereceğine dair umudumuz arttı. Yolun sonundaki ışığı görüyoruz ancak henüz sona yakın değiliz." dedi.

Yorumlar (0)