DSÖ'den korkutan Kovid-19 açıklaması

DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü), son iki haftada dünya çapında COVID-19 vaka yükselme oranının yüzde 30'a çıktığını bildirdi.

SAĞLIK 06.07.2022, 20:11
DSÖ'den korkutan Kovid-19 açıklaması

Örgütün Cenevre'deki merkezinde düzenlenen basın toplantısında konuşan DSÖ'den Genel Direktör Tedros Adhanom Ghebreyesus, COVID-19 salgınına dair son gelişmeleri aktardı.

"Yüzde 30 arttı"

Ghebreyesus, örgütün altı bölgesinden dördünde son birkaç haftadır vaka yükselme oranlarında artış gözlemlendiğini kaydederek, "Son iki haftada global alanda COVID-19 vakaları, evvelki haftalara nazaran yaklaşık olarak yüzde 30 oranında arttı." diye konuştu.

DSÖ'nün Amerika ve Avrupa bölgesinde yeni vakaların büyük çoğunluğunu Omicron varyantının alt varyantları olan BA.5 ve BA.4'ün oluşturduğunu söyleyen Ghebreyesus, Asya'da ise BA.2.75 alt varyantının yaygın bir şekilde görüldüğünü belirtti.

Ghebreyesus, COVID-19 ile mücadeleyi zorlaştıran bazı nedenler olduğuna işaret ederek, "Birinci neden test sayılarının pek çok ülkede büyük oranda azalması. Bu nedenden dolayı COVID-19'un global alanda gerçek yükünü açık ve net bir şekilde görmemiz mümkün değil. İkinci neden ise ağız yoluyla alınan antiviral COVID-19 ilaçlarının düşük ve orta gelirli ülkelere hala ulaşamaması. Üçüncü neden ise virüsün evrim geçirdikçe aşılara karşı direncinin artması." yorumunda bulundu.

COVID-19 vakalarındaki bu yükselme nedenleri karşısında ulusal ve global adımların atılması gerektiğinin altını çizen Ghebreyesus, "İlaç firmaları, bilim insanları, hükümetler, insanlar ve DSÖ, üzerine düşen her şeyi yapmalı." dedi.

Aşılama çağrısı yapıldı

Ghebreyesus, şu anki vaka yükselişlerinin önüne geçebilmek amacıyla DSÖ mensubu ülkelere, 'antiviral ilaçları ulaşılabilir kılma' ve 'risk altındaki bireyleri aşılama' çağrısı yaptı. 

Şu ana dek antiviral ilaçlardan Molnupiravir'in çok sayıda ülkede kullanımının kabul gördüğü bilgisini aktaran Ghebreyesus, Nirmatrelvir-Ritonavir ilacını ise 43 ülkenin kullanmayı planladığını sözlerine ekledi.

Yorumlar (0)