DSÖ'den korkutan açıklama

DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü), global koronavirüs vaka artış oranının gittikçe yükseldiğine işaret ederek, ilerleyen günlerde COVID-19 sebebiyle daha fazla hastaneye kaldırılma ve vefat beklenebileceğine yönelik uyarda bulundu.

SAĞLIK 20.07.2022, 20:48
DSÖ'den korkutan açıklama

DSÖ'den Genel Direktör Tedros Adhanom Ghebreyesus, örgütün Cenevre'de bulunan merkezinde gerçekleştirilen basın toplantısında, global COVID-19 vakalarındaki yükselişe ilişkin son durumu yorumladı.

Son altı haftada global haftalık yeni vaka sayılarının neredeyse iki kat arttığını vurgulayan Ghebreyesus, "Koronavirüs kaynaklı kayıplar, vakalar kadar hızlı olmasa bile artışta. Artış gösteren vakalar, ilerleyen dönemlerde daha fazla hastaneye kaldırılma ve ölüm bekleyebileceğimiz manasına geliyor." dedi.

"Artışların nedeni yeni bir varyant olabilir"

Ghebreyesus, son haftalardaki yükselişte koronavirüsün hangi varyantının etkin olduğunun bilinmediğini belirterek, "Bu yükselişin nedeni halihazırda bilinen bir varyant da olabilir veyahut tümüyle yepyeni bir varyant da olabilir." diye konuştu.

COVID-19'un yeni varyantının çıkması halinde eskilerinden daha kuvvetli ve etkili olacağını kaydeden Ghebreyesus, "Tüm ülkeler bu duruma karşı hazırlıklı olmalı. Salgınla mücadeleyi azaltan ülkeler büyük bir risk alıyorlar." uyarısı yaptı.

"Vakit varken önlem alın"

Ghebreyesus, "Hastaneler an itibarıyla dolu değilken şimdi tüm ülkeler için virüs izleme, dayanıklılık, tedarik, iş gücü ve bağışıklık alanındaki boşlukları doldurma vaktidir." açıklamasında bulundu.

Mevcut koronavirüs aşılarının ağır hastalık ve can kaybı riskine karşı hala daha etkili olduğunu aktaran Ghebreyesus, DSÖ mensubu ülkelere, sağlık personelleri başta olmak kaydıyla risk altındakiler ve yaşlılara aşılama çağrısı yaptı. 

Yorumlar (0)