DSÖ'den korkutan açıklama: "Daha önce böylesi görülmedi"

Tedros Adhanom Ghebreyesus, "77 ülkede Omicron varyantı görüldü. An itibarıyla tespit edilmese de büyük ihtimalle çoğu ülkede bulunuyor. Bu varyant, daha evvel hiçbir varyantta görmediğimiz bir hızla yayılıyor." dedi.

SAĞLIK 15.12.2021, 00:46
DSÖ'den korkutan açıklama: "Daha önce böylesi görülmedi"

DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus, COVID-19 salgınındaki son duruma dair basın toplantısı gerçekleştirdi. Ghebreyesus, burada yaptığı konuşmada, "77 ülke an itibarıyla Omicron vakalarını bildirdi ve gerçek şu ki bu varyant henüz tespit edilmemiş olsa dahi muhtemelen birçok ülkede mevcut. Bu varyant, daha evvel hiçbir mutasyonda rastlamadığımız bir oranda yayılım gösteriyor." diye konuştu.

"Sağlık sistemi hazırlıksız yakalanabilir"

İnsanların bu varyantı hafife almasından korktuğunu kaydeden Ghebreyesus, söz konusu varyantın hafife alınmaması gerektiğini dile getirdi. Ghebreyesus, "Bahse konu varyant daha hafif hastalığa sebep olsa dahi çok sayıda vaka, hazırlıksız durumdaki sağlık sistemlerini bir defa daha zor bir durum içine sokabilir." dedi.

"Yüzde 10'u aşılanmayan ülkeler var"

Aşıların, ülkelerin bu krizden çıkması için tek başına yeterli olmayacağını söyleyen Ghebreyesus, maske kullanmanın, sosyal mesafenin ve temizliğin önemine işaret etti. Ülkeler arasında koronavirüs aşılama oranlarında büyük bir eşitsizliğin devam ettiğini belirten Ghebreyesus, "41 ülkede nüfusun yüzde 10'u bile aşılanamadı. 98 ülkede yüzde 50'ye ulaşılamadı. Yine aynı ülkelerdeki nüfus grupları arasında da ciddi bir eşitsizlik gözlüyoruz." ifadelerini kullandı.

Ghebreyesus, "Eğer eşitsizliğe son verirsek pandemiyi sonlandırırız. Eğer devam ederse de salgının sürmesine izin vermiş oluruz." şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)