DSÖ'den korkutan açıklama: 7,5 milyon kişi...
DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü), toplumda verem olarak da bilinen tüberküloz ile mücadelede koronavirüs salgınından sonra iyiye doğru bir trend olduğunu fakat bu alanda belirlenen yeni hedeflere ulaşabilmek için hızlandırılmış faaliyetlere gereksinim duyulduğunu bildirdi.

DSÖ tarafından paylaşılan '2023 Küresel Tüberküloz Raporu'nda, 92 bölge ve ülkeden veriler yer aldı.
Raporda, geçtiğimiz sene 7,5 milyon kişiye verem tanısı konulduğu, bunun, DSÖ'nün 1995 senesinde global olarak veremi takip etmeye başlamasından beri kaydedilen en yüksek sayı olduğu vurgulandı.
Koronavirüs salgını sonrası 2022 senesinde tüberkülozun tedavi ve teşhis hizmetlerinin yaygınlaşmasında dünya çapında iyileşme görüldüğü belirtilen raporda, bu alanda belirlenen hedeflere ulaşabilmek için hızlandırılmış faaliyetlere gereksinim duyulduğu aktarıldı.
Raporda, 2020 ve 2021 senelerinde yeni verem tanısı konulan kişi sayısındaki global düşüşün yüzde 60'ından fazlasını Filipinler, Endonezya ve Hindistan'daki vakaların azalmasıyla ilişkili olduğu kaydedilirken, bahse konu ülkelerde 2022 senesinde artan verem vakalarının 2019 düzeylerinin üzerine çıktığı belirtildi.
2021 senesinde HIV (İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü) taşıyan bireyler de dahil vereme bağlı vefatların sayısı 1,4 milyon iken, bu sayının geçtiğimiz sene 1,3 milyona gerilediğine dikkat çekildi.
2020-2022 seneleri arasında koronavirüs sebebiyle tedavilerde meydana gelen aksamaların, 500 binden daha fazla vereme bağlı ölümle neticelendiği ve veremin HIV'li bireyler için ölümcül etkisinin olduğu kaydedildi.
Raporda, verem teşhis araçları, aşıları ve ilaçlarının geliştirilmesinde ilerleme kat edildiği fakat bunun, bu alandaki genel yatırım seviyesiyle sınırlı olduğu vurgulandı.
Dünyanın ikinci en ölümcül bulaşıcı hastalığı
Veremle mücadeleye dönük global gayretlerin 2000 senesinden beri 75 milyondan fazla yaşam kurtardığı bildirilen raporda, geçtiğimiz sene dünyanın ikinci ölümcül bulaşıcı hastalığı olmaya devam eden veremle mücadele için çok daha fazla gayrete gereksinim duyulduğu ifade edildi.
Raporda, 2022 senesinde veremle mücadelede yaşanan çok önemli iyileşmeye karşın, salgının yol açtığı aksaklıklar ve süren çatışmalar sebebiyle 2018 senesinde belirlenen global verem hedeflerini karşılama hususunda ilerlemenin yetersiz kaldığı belirtildi.
2015 senesinden 2022 senesine kadar vereme bağlı vefatlarda yüzde 19 oranında düşüş görüldüğü kaydedilen raporda, DSÖ'nün 2025 senesine değin vereme bağlı ölümlerde yüzde 75 azalma hedefinin bir hayli gerisinde kalındığı aktarıldı.
Raporda, verem için yürütülen hizmet ve araştırma yapmak için hedeflenen fonun yüzde 50'sinden azının seferber edildiği de belirtildi.
"Verem hikayesinde son bölümü yazma olanağına sahibiz"
Raporda görüşlerine yer verilen Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Ghebreyesus, geçmiş nesillerin verem sebebiyle acı çektiği ve yaşamını yitirdiğini anımsatırken, hastalığın ne olduğunun, nedenlerinin ve nasıl önleneceğinin bilinmediğini dile getirdi.
Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Bugün atalarımızın ancak düş edebileceği araç ve bilgilere sahibiz. Siyasi kararlılığımız da var ve insanlık tarihinde hiçbir neslin sahip olmadığı bir olanağa sahibiz. Verem hikayesinde son bölümü yazma olanağına sahibiz." sözlerini sarf etti.