DSÖ'den çarpıcı Kinder açıklaması

DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü), Belçika'da Kinder çikolata ürünlerinin üretildiği fabrikada salmonella bakterisi görülmesinin akabinde dünya çapında çikolata ürünleriyle ilişkili 151 salmonella enfeksiyonu tespit edildiğini duyurdu.

SAĞLIK 27.04.2022, 19:57
DSÖ'den çarpıcı Kinder açıklaması

Örgüt tarafından gerçekleştirilen yazılı açıklamada, söz konusu vakalara dair güncel bilgiler ve DSÖ mensubu ülkelere öneriler paylaşıldı.

Bahse konu açıklamada, şu ana dek insanlara bulaşan salmonella ile aynı genetik materyallere sahip bakterilerin Belçika'daki Arlon şehrinde bulunan Kinder fabrikasında, Aralık 2021 ve Ocak 2022 tarihlerinde gerçekleştirilen teftişler esnasında hammaddelerin yer aldığı bazı tankerlerde görüldüğü aktarıldı.

Fabrikada gerekli olan temizlik önlemleri alınıp ürünler üzerinde yapılan salmonella testinin negatif sonuç vermesi neticesinde Arlon'daki fabrikada üretimi yapılan Kinder ürünlerinin tüm dünyaya dağıtıldığı belirtildi.

25 Nisan tarihi itibarıyla dünya çapında, Kinder ürünleri ile ilişkisinden şüphe edilen 151 salmonella vakası görüldüğü, bahse konu vakaların büyük kısmının Avrupa ülkelerinde görüldüğü bilgisi aktarıldı.

Vakalardan 89'u çocuk

Vakaların yüzde 89'luk kısmını 10 yaş ve altı çocukların oluşturduğu ve vakaların bir kısmında ishal, bulantı ve kusma belirtileri gözlendiği duyuruldu.

Salmonella sebebiyle ölümün ise yaşanmadığı kaydedildi.

Türkiye de analiz kararı almıştı

Tarım ve Orman Bakanlığı, 19 Nisan tarihinde, Kinder ürünlerinin ithalatında salmonella analizlerinin yapılmasını mecburi hale getirmişti. 

Hususa dair, bitkisel ithalatta yetkili olan 44 kent müdürlüğüne yazı iletilmişti.

Avrupa'daki bazı ülkeler de salmonella salgını ile arasında bir ilişki olduğu kuşkusuyla Kinder ürünlerini geri çağırmıştı. 

Yorumlar (0)